Mandag starter Eirik Kristoffersen i jobben som forsvarssjef som den 24. i rekken. Uniformen måtte sys om for å få plass til to nye stjerner på jakkeslaget. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norges nye forsvarssjef Eirik Kristoffersenønsker seg et mer balansert forsvar enn det Norge har i dag.

Den 51 år gamle nordlendingen fra Bjerkvik utenfor Narvik er en av de yngste som noen gang har fått toppstillingen. Nå vil han bygge om Forsvaret for å gjøre det mest mulig effektivt, skriver NTB.

– Vi skal ha kortere reaksjonstid og bedre grunnberedskap. Vi skal være likt organisert i både fred, krise og krig. Når noe skjer, skal vi reagere sånn, sier Kristoffersen og knipser med fingrene.

annonse

Deler av forsvarsledelsen, som i dag holder til i Sør-Norge, må forberede seg på å flytte nordover til de militærstrategisk viktigste delene av Norge.  Kristoffersen ønsker et Forsvar som ledes, ikke styres.

– Det er viktig å forklare hensikten med det vi driver med. Jeg vil ha lojale soldater, ikke lydige, fastslår han.

Han er inneforstått med at det i dagens situasjon ikke vil være lett å få mer penger fra staten til Forsvaret.

annonse

– Det vanskeligste blir nok å gi så gode fagmilitære råd at de ser fornuften i helheten og velger å satse, sier Kristoffersen, som varsler at han vil bruke Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til å gi en årlig fagmilitær vurdering i stedet for forsvarssjefens eget råd hvert fjerde år.

Kristoffersen mener også at Norge må stå godt rustet i en verden han oppfatter som skummel.

– Verdensordenen er utfordrende. Det er mindre lover og regler, og mer makt som gjelder. Det er kjempeskummelt, mener den nye forsvarssjefen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon