Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Harsharn Singh Tathgar (50) er varetektsfengslet i fire uker, siktet for spionasje.

Mandag opplyste PST på Twitter at de lørdag arrestert en «norsk borger», som er siktet for å ha overlevert informasjon til en fremmed stat.

Harsharn Singh Tathgar. Foto: Privat.

Mannen heter Harsharn Singh Tathgar, er født i India, og er i 50-årene, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett, som Resett har fått tilgang til. Mannen er siktet for overtredelse av straffeloven § 124 jf. § 123. Dette omhandler avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter. Brudd på paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, mens brudd på paragraf 124 kan straffes med fengsel inntil 15 år.

annonse

Han har de siste årene hatt en sentral stilling i Det norske Veritas, noe selskapet har bekreftet overfor TV 2.

Les også: PST har pågrepet en «norsk borger i Oslo» – møtte russisk etterretning

Aktiv i Venstre

annonse

Dessuten har Tathgar vært politisk aktiv i partiet Venstres lokallag Vestre Aker. Han stod på valglisten til bydelsutvalget i fjor, uten å bli valgt inn.

I 2001 fullførte Tathgar en doktorgrad om nikkel i magnesiummetall ved Institutt for materialteknologi på NTNU. Han har dessuten vært forskningsdirektør i Sintef og Umoe Solar.

Fengsling

Mandag ettermiddag ble Tathgar fremstilt for fengsling i Oslo tingrett, som besluttet at mannen skulle varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud.

Han erkjenner ikke straffskyld.

Møtte russisk etterretning

annonse

PST konstaterer at mannen har hatt flere møter med en tjenesteperson fra russisk etterretning.

– Siktelsen tar utgangspunkt i at det har vært møter mellom siktede og en russisk etterretningsoffiser, sier politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST til TV 2.

Tathgar har i avhør innrømmet å ha gitt ut informasjon og at han har mottatt penger for denne informasjonen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon