Politi og demonstranter under en Sian-markeringen på Festplassen i Bergen lørdag. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
annonse

Flere politikere, ikke minst fra Arbeiderpartiet, har kritisert politiet for måten de håndterte demonstrantene som angrep SIAN i Bergen på lørdag. Nå slår politiet tilbake.

– Vi har politikere som legitimerer aggresjon mot politiet. Det setter oss i en vanskelig posisjon, sier Morten Ørn, geografisk driftsenhetsleder for Bergenspolitiet til VG og fortsetter:

– Jeg skjønner også at de ønsker å ta standpunkt til ting, og det er viktig å få ungdommene politisk engasjert. Men vi må se på retorikken, sier han.

annonse

Lørdag gikk flere politikere ut med kritikk mot politiet etter at ungdom som var rasende på SIAN gikk til angrep og slo Lars Thorsen til blods før politiet rakk å gripe inn. Lars Thorsen er leder og frontfigur i SIAN.

Ap ut mot politiet

VG skriver at Arbeiderpartiets leder i Bergen, Geir Steinar Dale, og andre politikere har gått ut med kritikk av politiet.

annonse

– Ut ifra det vi kan se på videoene, virker det å spraye mot ungdom som en overreaksjon, sier Ap-Dale, som selv ikke var til stede.

Ørn opplever på sin siden at politikerne bidrar til å skape en opinion mot politiet der de tror at politiet kan si nei eller ja til ytringsfrihet.

Tilsvarende kritikk mot politiet har komme i Oslo etter angrepen mot SIAN på Furuset i Oslo. Siavash Mobasheri og Jorunn Folkvord i Rødt gikk ut og mente at politiet beskytter rasisme og hat – og at de motarbeider antirasisme.

Les også: Carl I. Hagen ber Jonas Gahr Støre og andre politikere fordømme voldsovergrepet mot Lars Thorsen i Bergen

– De som kommer med kritikk, burde ta en titt på videoopptakene fra situasjonen og se at dette var noe vi gjorde etter at sperringene ble brutt, sier Morten Ørn til NTB.

annonse

– Alternativet ville blitt at vi tok i bruk køller, og politiet ville vært i stort undertall. Da kunne det blitt større skader på både politiet og ungdommene, sier han videre.

Ap-politkeren Dale mener på sin side at politiet kunne avslått demonstrasjonen i forkant «når vi vet at SIAN i aksjoner sprer hatefulle ytringer».

Det er ikke Ørn enig i. Han sier til VG at det ikke er søknadspliktig å demonstrere. Politiets rolle er å tilrettelegge for demonstrasjonene.

– Jeg har lest den siste dommen til SIAN-leder Lars Thorsen. Selv når retten skal tolke skriftlige løpesedler, sliter de. Da er det enda vanskeligere for oss å ta stilling til muntlige utsagn i kampens hete.

–Hvis vi griper inn feil, innskrenker vi ytringsfriheten, sier Ørn.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse