Et B-2 stealthbombefly flyr over Washington Monument under uavhengighetsdagen-feiringen i Washington D.C., 4. juli 2020. Foto: Jose Luis Magana / AFP.
annonse
annonse

Amerikanske B-2 stealthbombefly vil utføre rekognoserings-, kampforberedelses-og interoperabilitetsøvelser i nærheten av den indisk-kinesiske grensen.

I The National Interest omtales oppdraget som en rutinemessig utplassering av beredskaps- og treningsinnsats for å ha bombeflyene klare og tilgjengelige i en svært urolig Indo-Stillehavsregion.

Ifølge en rapport fra det amerikanske flyvåpenet, handler det om å ha kapasiteten til å «levere dødelige og klare angrepsalternativer med lang rekkevidde til geografiske stridskommandører når som helst og hvor som helst.»

annonse

Utplasseringen har flere formål i den forstand at denne typen oppdrag skjer regelmessig, men fremkommer denne gang på en måte som kan tolkes som støtte til India og andre amerikanske allierte i Indo-Stillehavsregionen mot kinesisk ekspansjon.

B-2-bombeflyene opererer fra den kjente amerikanske militærbasen på Diego Garcia, en avsidesliggende britisk-kontrollert øy i sør i Det indiske hav.

B-2 vs. luftforsvar

annonse

Kina fortsetter å modernisere luftforsvaret sitt, og skal nå ha evnen til å oppdage eller (og) skyte ned forskjellige typer «stealth»-fly, noe som reiser interessante spørsmål om i hvilken grad dagens varianter av det 30 år gamle amerikanske B-2-stealthbombeflyet kan unnvike moderne kinesisk luftforsvar.

B-2 har eksistert i tre tiår, men blir ofte omtalt som et fly som «forbedrer seg med alderen». Fremtidige varianter av B-2 forventes å være radikalt forskjellige fra den opprinnelige stealthbombefly-utgaven som fløy i begynnelsen av 1990-årene. Mens den eksterne konfigurasjonen er ganske lik som før, er stealthbombeflyene nå i ferd med å bli utstyrt med nye datamaskiner, sensorer, våpen og elektronikk.

Spesielt har det amerikanske luftforsvaret utviklet en ny B-2-sensor kjent som Defense Management System, som er konstruert for å lokalisere og unngå truende fiendtlig luftforsvar. Det er fortsatt mye usikkerhet om hvordan dette systemet vil fungere i en hypotetisk konfrontasjon med et moderne anti-stealth-luftforsvar.

Militær milepæl: Kunstig intelligens ydmyker menneske i luftkamp-simulering med jagerfly

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon