Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen i Norge (Sian) ble møtt med en motdemonstrasjon foran Stortinget da han snakket der 4. juli i år. Nå varsler organisasjonen en ny markering i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Lørdag inviterer organisasjonen Sian til det de kaller «krenkefest» foran Stortinget i Oslo.

Sian skriver ifølge Klassekampen følgende på sine nettsider: «Adidasriddere i Bergen ble krenket av vår teologiundervisning 22.8. Vi inviterer derfor til KRENKEFEST på Eidsvolls plass.» Teksten er illustrert med et bilde av en koran som blir tråkket på.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sin åpne trusselvurdering mot nettopp den type aktivitet Sian driver med. I sin siste åpne vurdering fra i sommer skriver PST:

annonse

«Når det gjelder ekstrem islamisme, vurderer vi bevisste forsøk på å krenke religionen islam som den viktigste faktoren i trusselbildet mot Norge i tida framover. Det er sannsynlig at slike krenkelser vil medføre radikalisering til ekstrem islamisme.»

Samtidig skriver PST at oppslutningen om ekstrem islamisme har vært lav de siste årene, men at det kan endre seg:

«Dersom bevisste forsøk på å krenke islam i det offentlige rom uteblir, er det sannsynlig at oppslutningen om ekstrem islamisme i Norge vil være like lav som den har vært de siste årene. Dagsaktuelle saker kan imidlertid skape raske endringer i trusselbildet.»

annonse

Politiet bekymret over nye tall om ungdomsvold

Voldsanmeldelser mot mindreårige her i landet har økt med nesten 40 prosent siden 2016. Politiet tror sosiale medier har skylden, skriver VG.

Tallene, som er hentet ut av Politidirektoratet på forespørsel fra VG , sammenligner antall voldsanmeldelser mot unge under 18 år i første halvdel av året mellom 2016 og 2020.

Anmeldelsene gjelder overtredelser av straffelovens paragraf 271 til 275, som omfatter kroppskrenkelser til og med drap. Statistikken viser at denne typen anmeldelser mot mindreårige har økt med 37,8 prosent de siste fire årene.

Hvis man sammenligner tall for hele året i perioden mellom 2015 og 2019, er økningen på hele 68,3 prosent.

– Politiet ser med bekymring på at antall hendelser med ungdomsvold øker fra 2015 og til i dag. Det er også bekymringsfullt at volden blir grovere, sier seksjonssjef Kristin Elnæs for forebygging og etterretningsseksjonen i Politidirektoratet.

Politiets erfaring er at sosiale medier trolig bidrar til økningen. Elnæs sier ungdom langt enklere kan mobilisere, varsle hverandre og øke presset.

– Dermed kan en konflikt som tidligere involverte to personer raskt eskalere og inkludere flere personer, sier seksjonssjefen.

annonse

Tall fra politiet i Oslo som NRK publiserte lørdag viser at ransanmeldelser, der gjerningsperson mellom 10 og 17 år, har økt med 62 prosent fra 2015 til 2020. Seksuallovbrudd med like unge gjerningspersoner har økt med 122 prosent, fra 23 i 2015 til 60 anmeldelser de første sju månedene i 2020.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon