- Resett - https://resett.no -

Kinesisk kommunist-pamp kommer til Norge – får staselig velkomst hos Erna

Beijing-regimets utenriksminister Wang Yi innledet sin europaturné 25. august, og skal besøke Italia, Nederland, Norge, Frankrike og Tyskland.

Wang i 2019. © John Thys / NTB

27. august står Norge for tur, da Wang skal møte sin norske motpart Ine Eriksen Søreide. Søreide har store forventninger til samtalene.

– Besøket er en god mulighet til å styrke forholdet mellom Norge og Kina, og til å fremme viktige norske utenrikspolitiske og økonomiske interesser, sier [1] Søreide i en pressemelding.

annonse

Dagen innledes med at Wang avlegger statsminister Erna Solberg en høflighetsvisitt. I diplomatiet regnes det som stas når et lands utenriksminister også får møte statslederen i vertslandet.

Les også: Erna dilter etter Kina og 5G [2]

Deretter skal Wang og Søreide blant annet drøfte bekjempelse av coronaviruset, arbeidet i Sikkerhetsrådet, menneskerettigheter, forhandlingene om en frihandelsavtale og samarbeid om spørsmål som hav, klima og utvikling. Kina mottar årlig rundt 100 millioner kroner i u-hjelp fra Norge, blant annet til klima- og miljøtiltak.

annonse

Nærmere kvelden skal Wang og Søreide holde felles pressekonferanse. På grunn av den epidemiologiske situasjonen blir konferansen streamet, mens bare en håndfull akkrediterte journalister får være til stede.

Regimet i Beijing anklages blant annet for politisk forfølgelse av demokrati-forkjempere i Hongkong og tvunget sterilisering og internering i konsentrasjonsleirer av uighurene i Øst-Turkestan, også kjent som Xinjiang.

Les også: Storbritannia anklager Kina for tvangssterilisering av muslimer [3]

Videre fryktes det at Beijing vil bruke Huaweis 5G-teknologi som bakdør for å spionere på Europa. Land som Storbritannia og Frankrike har derfor gitt Huawei tommelen ned.

Det er uklart om emner som Hongkong, Øst-Turkestan og 5G blir tema mellom Wang og Søreide eller om de norske MSM-journalistene, som er kjent for tannløse spørsmål og koseprat med representanter for sosialistdiktaturer, vil ta opp slike spørsmål.

Solberg-regjeringen har imidlertid stilt seg bak en fellesuttalelse [4] i FN i 2019 angående uighurenes situasjon og kritisert [5] Beijings sikkerhetslov for Hongkong tidligere i år.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474