Sian ble møtt av svært mange motdemonstranter da de hadde en markering på Furuset senter i Oslo 15. august. Store politistyrker var også til stedet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiet vurderer å forby markeringer i boligstrøk for å ivareta ro, orden og sikkerhet, heter det seg.

Det er i kjølvannet av SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) sine markeringer på Tøyen, Mortensrud og Furuset, som har ført til voldelige hendelser, som får politiet til å vurdere dette, skriver Aftenposten.

– Tidligere fikk de lite oppmerksomhet og motbør. Så har det vært en utvikling hvor Sian har valgt en stadig mer aggressiv linje, og meningsmotstanderne har reagert kraftigere på det. Samtidig er det blitt mer medieoppmerksomhet. Det har eskalert og er mye mer utfordrende å håndtere, sier politiadvokat Kai Spurkland i Oslo politidistrikt.

annonse

Spurkland mener ytringsfriheten må gjelde men at politiet kan sette krav til omstendighetene rundt markeringene.

– I utgangspunktet har man krav på å ytre seg der man ønsker, men vi kan sette krav om tid og sted for å ivareta ro, orden og sikkerhet, sier han.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) vil lørdag holde en markering på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo sentrum. I den forbindelse ønsker politiet å advare om at loven gjelder også under demonstrasjoner.

annonse

– I noen miljøer er det en oppfatning om at det meste er lov på demonstrasjoner. Men det som er straffbart til vanlig, er også straffbart på demonstrasjoner. Det er viktig å ansvarliggjøre dem som bryter demokratiets spilleregler, sier Spurkland.

Siktede etter SIAN-markering påstår de angrer

Lars Thorsen måtte sy tre sting etter angrep fra demonstranter som tok seg over politisperringene. Nå angrer muslimene som alle er fra Midtøsten, og er i slutten av tenårene og tidlig i 20-årene.

– Vi har sett SIAN-lederen har brent koranen og slike ting, sier en 19-åring som også er siktet for kroppskrenkelse.

– Han sa grusomme ting om islam og Koranen. Vi synes det er vanskelig å forstå hvorfor det er lov å si slike hatefulle ting. Vi ville stoppe ham. Men det gikk altfor langt, sier 19-åringen.

I alt 18 personer etterforskes av politiet etter hendelsen, blant annet for kasting av stein og ordensforstyrrelser. Noen er siktet for flere forhold.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon