Foto: REUTERS/Scanpix
annonse
annonse

Dominansen til amerikanske teknologiselskaper har nådd nok en ny milepæl, ettersom sektoren nå er verdt mer enn hele det europeiske aksjemarkedet til sammen.

Ifølge en rapport av Bank of America Research, sitert i CNBC, er markedsverdien til den amerikanske teknologisektoren nå hele 9,1 billioner amerikanske dollar. Den er dermed verdt mer enn hele det europeiske aksjemarkedet tilsammen – inkludert Storbritannia og Sveits – som verdsettes til 8,9 billioner. Som referanse, var Europas aksjemarked i 2007 fire ganger mer verdt enn den amerikanske teknologisektoren.

Utviklingen kommer i takt med at det amerikanske aksjemarkedet blir stadig mer konsentrert rundt teknologiaksjer. De fem største teknologifirmaene – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon og Facebook – utgjorde 17,5 prosent av verdien til den brede S&P 500 indeksen i januar. Coronaviruspandemien har nå presset tallet til godt over 20 prosent. Bare Apple er verdt mer enn 2 billioner dollar.

annonse

Amerikanske teknologiselskapers forbikjøring av europeiske selskaper gjenspeiles også i den generelle utviklingen i det amerikanske og det europeiske aksjemarkedet det siste tiåret. Siden begynnelsen av 2010, har S&P 500 gått opp med nesten 200 prosent. Til sammenligning har den pan-europeiske indeksen Euro Stoxx 50 steget med magre 13,4 prosent, mens Storbritannias FTSE 100 kun har gått opp 11 prosent.

Europas velferdsstater er selvdestruktive

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon