Vladimir Putin tenner lys under gudstjeneste i Sankt Fyrst Vladimir-katedralen 27. juli 2015. Illustrasjonsbilde. Foto: Alexei Nikolsky / RIA Novosti / Kremlin / Reuters / NTB scanpix
annonse
annonse

Han burde heller ha brukt lighter, tenåringen som ville ta seg en blås.

Motsetningene mellom sakralrepublikken Russland og en sekulær ungdomsbefolkning har på ny åpenbart seg, denne gangen i Tsjita, en by med 430.000 innbyggere i Transbajkalske kraj i Det fjerne østen.

Der bestemte en røyksugen ung mann seg for å sprade inn i selveste domkirken, som er sete for biskopen av Tsjita.

annonse

Inne i Guds tempel brukte gutten alterlys til å tenne opp sigaretten sin. Det var imidlertid ikke bare gutten, kameraten hans og Åsynet som bevitnet helligbrøden. De to kompisene sørget nemlig for å filme det hele med appen TikTok.

Les også: Nonne kjørte Mercedes-Benz til 1,2 millioner – nå ber hun om tilgivelse

Videosnutten spredte seg snart som en bibelsk landeplage, og nå har den ikke navngitte attenåringen fått de verdslige myndighetene på nakken.

annonse

I multireligiøse Russland er det nemlig forbudt å «krenke religiøse følelser», noe som kan straffes med bøter eller inntil tre års fengsel.

Fra kirkelig hold vanker det imidlertid tilgivelse. Metropolitt Dmitrij i bispedømmet Tsjita uttaler at de ikke ønsker at den unge synderen skal innlede voksenlivet bak murene, og ber påtalemyndighetene om å ha miskunn.

Les også: Russland: Bøtelagt for å tegne homofil barnefamilie – risikerer fengsel for vaginakunst

Det var derimot ingen nåde for mannen som i 2016 jaktet på pokémons i Allehelgenskirken i Jekaterinburg i Ural. Mannen var frelst på mobilspillet Pokémon, men viste seg også å være en krass religionskritiker med egen satireblogg, og ble satt på tiltalebenken.

Sakens blasfemiske karakter var angivelig så ømtålig at retten valgte å lukke dørene. Blant annet skulle mannen ha sagt at Jesus var den eneste pokémonen han ikke klarte å finne.

Tidligere i år flyktet komikeren Aleksandr Dolgopolov utenlands etter å ha fleipet med jomfru Maria og jesusbarnet. Han hadde imidlertid også bespottet president Vladimir Putin, og hadde dermed utfordret de to kanskje største autoritetene i dagens Russland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon