NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) diskuterer jobbskaping og bærekraft under lanseringen av NHOs rapport «Neste trekk». Debatten fant sted på Nye Deichman i Bjørvika i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

I rapporten «Neste trekk» legger NHO fram det de omtaler som et veikart for framtidas Norge.

I veikartet tar NHO til orde for kutt i velferdsgoder, flere midlertidige ansettelser, økt privatisering og et lavere skattenivå.

– Jeg kan forstå at noe av dette blir oppfattet som kontroversielt. Men jeg mener vi må se helheten, sier Almlid til NTB.

annonse

Ifølge ham er NHO innstilt på å samarbeide med alle og aviser at dette er høyrepolitikk.

– Jeg opplever absolutt ikke at vi er på noen flanke.

Skattenivået for fastlandsøkonomien bør ifølge NHO kuttes til 40 prosent av BNP. I dag ligger nivået på 43 prosent.

annonse

Samtidig bør Norge redusere det statlige eierskapet, effektivisere offentlig sektor og ta konkurranseutsetting og private tilbydere mer aktivt i bruk.

– Bommer grunnleggende

LO-sjef Hans Christian Gabrielsen reagerer på budskapet. Han roser offentlig sektor.

– Da å komme med et forslag om å bygge ned velferden, mer privatisering, mer usikkerhet, mer jobbutrygghet, det er altså et veldig dårlig trekk, sier Gabrielsen.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener NHO legger seg ideologisk «klart på høyresiden» når organisasjonen tar til orde for at veksten i verdiskapningen må skje i privat sektor, mens offentlig sektor må slankes.

– Det er et foreldet syn på hva som skaper vekst. I vårt moderne samfunn så tror jeg det er feil vei å gå. Det øker forskjellene, og ulikhet er gift for omstilling, sier Støre til NTB.

NHO er ikke alltid imot statens rolle i økonomisk fordeling. De har nylig tatt til orde for milliarder av kroner for å subsidiere karbonlagringsprosjekter.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon