- Resett - https://resett.no -

Portlands ordfører maner til ro etter drap på høyreorientert mann

Ordføreren i Portland ber folk avstå fra hevnangrep og holde seg hjemme etter at en hvit mann fra en høyreorientert gruppe ble drept under sammenstøt i byen.

Ifølge NTB, har høyreorienterte og nasjonalistiske grupper stort sett holdt seg unna Portland de siste månedene. Dette endret seg 15. august, da aktivister med amerikanske flagg møtte opp i byen for å «stå opp mot innenlandsk terrorisme».

Begrepet er en referanse til de omfattende demonstrasjonene og opptøyene som har preget Portland siden afroamerikanske George Floyd ble drept av politiet under en pågripelse i Minneapolis i mai.

annonse

Denne helgen endte konflikten med at en hvit mann ble likvidert på åpen gate. Drapet har skjerpet det politiske ordskiftet i USA, med Portlands ordfører Ted Wheeler og president Donald Trump i hovedrollene.

Gir Trump ansvaret

Portlands ordfører Ted Wheeler, som er demokrat, nektet søndag å oppgi detaljer om drapet på Aaron «Jay» Danielson, som var medlem av den høyreorienterte gruppen Patriot Prayer. Han ba i stedet folk om å holde seg unna sentrum og avstå fra hevnangrep og kom med en direkte appell til USAs president:

– President Trump, i fire år har vi måttet leve med deg og dine rasistiske angrep på svarte mennesker. Lurer du virkelig på, herr president, hvorfor dette er første gang på flere tiår at USA opplever dette voldsnivået? spurte Wheeler, før han selv ga svaret:

annonse

– Det er du som har skapt hatet og splittelsen.

Trump svarte straks med en melding på Twitter.

– Ted Wheeler, den sprø, venstreradikale gjør-ingenting-demokrat-ordføreren i Portland, som har sett mye død og ødeleggelse i byen sin mens han har hatt styringen, mener at den lovløse situasjonen burde fortsette for alltid. Feil! Portland vil aldri komme seg med en slik idiot som ordfører, skrev Trump.

Svart 16-åring drept

Ifølge Portlands politisjef Chick Lovell har etterforskerne ennå ikke kunnet fastslå om drapet på Danielson var politisk motivert, eller om det handlet om «slåssing mellom to mindre grupper» eller «et problem mellom to personer».

Lovell viser også til at en 16 år gammel afroamerikansk gutt ble skutt og drept i byen i forrige uke. Omstendighetene rundt dette drapet er fortsatt ikke klarlagt.

annonse

Innbyggerne i Oregon er hovedsakelig hvite, men delstaten har i flere tiår vært en liberal og progressiv bastion, spesielt Portland, som er delstatens største by.

Hvit nasjonalisme har også dype røtter i delstaten. På 1970-tallet forsøkte hatgruppen Aryan Nations å få folk til å flytte til den nordvestlige delen av USA for å danne en egen hvit stat.

Høyreekstreme elementer

NTB skriver at gruppen «Patriot Prayer» omtaler seg selv som en gruppe som kjemper for blant annet ytringsfrihet. Den har tidligere vært i sammenstøt med demonstranter i Portland. I august i fjor slo den seg sammen med høyreekstreme bevegelsen Proud Boys for å slåss mot medlemmer av den venstreradikale bevegelsen Antifa.

Opprørspoliti greide å holde gruppene fra hverandre, men et titall personer ble pågrepet, og trestokker, pepperspray og kniver ble beslaglagt.

Patriot Prayer var blant gruppene som oppfordret folk til å delta i kolonnen av rundt 600 kjøretøy som kjørte til Portland lørdag. Mange av dem var utstyrt med bannere med støtte til Trump.

Da kolonnen ankom Portland, oppsto det gatekamper. Mens høyreorienterte aktivister skjøt med paintball-geværer og sprayer pepperspray fra lasteplanene, skjøt venstreorienterte demonstranter fyrverkeri mot kjøretøyene og brente amerikanske flagg.

– Det var langt større og mer organisert enn hva jeg har sett før. Det ga meg en følelse av fortvilelse over polariseringen som skjer rett foran oss, sier Uber-sjåføren Jim Gullo.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474