Donald Trump. Foto: REUTERS/Joe Skipper
annonse
annonse

Helmut Norpoth, professor ved Stony Brook Universitys institutt for statsvitenskap, er skaperen av den «primære modellen», som har spådd fem av de siste seks presidentvalgene siden 1996 riktig.

I 2020, spår Norpoths modell at president Trump har 90 prosent sjanse for å vinne over tidligere visepresident Joe Biden og bli gjenvalgt som USAs president.

Modellen er basert på resultatene fra primærvalg fremfor meningsmålinger, og Norpoth påpeker at Bidens dårlige resultater i de to første primærvalgene setter ham i en betydelig ufordelaktig situasjon sammenlignet med Trump.

annonse

– Det handler om primærvalg, som er reelle valgkonkurranser. Jeg bruker også reelle tall, for eksempel resultatene fra tidligere valg, som indikerer om pendelen svinger fra eller mot partiet i Det hvite hus. Dette er også noe som er avhengig av reelle valgresultater og ikke noen form for meningsmålinger, sier Norpoth.

Det spådde valgutfallet i 2020. Rød = republikansk stat; blå = demokratisk stat. Foto: Skjermdump fra Twitter.

– Ikke galskap

Norpoths modell skal ha spådd vinneren i 25 av de siste 27 presidentvalgene i USA. Den bommet kun på valget i 2000, da George W. Bush beseiret Al Gore, samt 1960-valget, da John F. Kennedy beseiret Richard Nixon.

annonse

– Alle tror Trump kommer til å gå opp i flammer, og her spår jeg med nesten total sikkerhet at han kommer til å vinne. Det virker som galskap, men det er ikke det, påstår Norpoth.

Presidentvalget i USA: Joe Bidens ledelse kollapser i ny meningsmåling

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon