Tidligere visepresident Joe Biden og president Donald Trump. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det finnes meningsmålinger og det finnes steder hvor man kan sette penger på det man tror. Man kan vedde hos såkalte «bookmakere».

Hos dem endrer oddsen seg hele tiden og derved hvor mye penger man får i gevinst om det man tipper slår til. Jo lavere sannsynlighet bookmakerne tror det er for at en kandidat vinner, desto høyere odds får man og bedre gevinst om veddemålet slår inn.

RealClearPolitics fører statistikk over hvordan syv ulike bookmakere rangerer presidentvalget, og de viser den samme trenden som meningsmålingene har gjort. Trump stiger voldsomt og Biden synker som en stein. Vi ser utviklingen siden mars i figuren under.

annonse

I motsetning til hos et gjennomsnitt av meningsmålingene hadde bookmakerne Trump som svak favoritt frem slutten av mai, men så sank han.

Men nå har det snudd igjen. Hos bookmakerne 3. september, er det praktisk talt dødt løp mellom Trump og Biden. Du får like mye (eller lite) igjen om du setter pengene på hver av dem.

Artikkelen fortsetter. 

Skjermbilde RealClearPolitics
annonse

Ser vi derimot på gjennomsnittet som RealClearPolitics fører for meningsmålingene ligger fortsatt Biden klart foran på landsbasis. Den 3. september ligger Biden 7,3 prosentpoeng foran Trump på disse gjennomsnittsmålingene.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde RealClearPolitics

Men selv de tradisjonelle målingene viser at det er mye jevnere løp i vippestatene, og stadig flere snakker nå også om betydelige svakheter i de tradisjonelle målingene som ikke fanger opp at en god del velgere trolig ikke vil innrømme til noen som ringer at de vil stemme på Trump, men som gjør det likevel. De omtales gjerne som «shy voters».

Les også: Meningsmåling: Sterk økning i svarte velgeres støtte til Trump

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon