- Resett - https://resett.no -

Smittede på 53 fly, tog, ferger og busser i august

53 ganger i august ble det oppdaget koronasmittede passasjerer på fly, ferger, busser og tog her i landet. Tester viste at få andre ble smittet.

Aftenposten [1] har hentet tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI). De omfatter alle innenriks- og utenriksflyginger, ferger med over én times reisetid, alle regiontog og langdistansebusser. Den største delen av tilfellene – 45 – var på fly.

300 personer som satt i nærheten av de smittede er sporet opp og testet. 98 prosent av dem var helt friske. 2 prosent testet positivt i etterkant. Disse kan imidlertid ha blitt smittet før turen startet, ifølge FHI.

annonse
God ventilasjon

– På fly har man spesielt gode luftfiltre og god ventilasjon. Erfaringen så langt er at om bord på fly er det ikke så stor smittefare, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Aftenposten.

– Det virker ikke som det foregår mye smitte om bord på fly. Situasjonen på fly er nok annerledes på T-bane eller buss, legger hun til.

I en artikkel skriver FHI følgende: «Basert på erfaring fra Norge og andre land, anses smitterisikoen som lav for andre passasjerer».

Færre fly på lista nå
annonse

Ifølge VG [2] har 23 innenlands- og utenlandsfly hatt smitte om bord de siste 14 dagene. Det viser FHI oppdaterte lister.

Sju av flyene gikk innenriks, mens tre av flygningene fra utlandet var fra «gule» land på innreisetidspunktet. De resterende 13 kom fra land som på det tidspunktet var «røde» eller utenfor EØS-/Schengen-området.

For litt over én uke siden var 32 flygninger på den samme listen, ifølge VG.

86 nye koronasmittede registrert siste døgn

Ved midnatt natt til fredag var det registrert 11.120 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 86 det siste døgnet.

De to siste døgnene har økningen vært på 249 registrerte smittede, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Folkehelseinstituttet (FHI) minner om at tallene ved midnatt kan gi et feilaktig bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert. I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra prøvesvaret foreligger til det blir registrert i MSIS, og det kan variere, særlig hvis det er en helg imellom.

Torsdag var 13 pasienter med påvist covid-19 innlagt ved norske sykehus, og en av dem ble behandlet med respirator.

annonse

264 koronadødsfall var torsdag meldt til Folkehelseinstituttet. Tallet har vært uendret siden 20. august.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474