Abdirahman Diriye, leder i Islamsk råd Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
annonse
annonse

Islamsk Råd Norge (IRN) mener norske myndigheter bør forby SIAN, fordi de mener organisasjonen bryter med menneskerettighetene, men SIAN bestrider påstandene.

I et intervju med TV 2 sier IRN at norske myndigheter nå må gripe inn ovenfor SIAN, men understreker også at ytringsfriheten er viktig.

– Vi er selvfølgelig for ytringsfriheten. Den er en grunnbjelke i demokratiet, og en forutsetning for opplyst meningsdannelse. Vi mener like fullt man må kunne diskutere hva ytringsfriheten skal brukes til. Vi mener den bør brukes til å fremme menneskerettigheter, et godt samfunn for alle og sannhetssøken, ikke til å mobbe, sjikanere andre eller fremme hat, sier Abdirahman Diriye, styreleder i IRN.

annonse

Diriye understreker at hatytringer, hathandlinger og rasisme ikke er beskyttet av ytringsfriheten, og at dette er forankret i FNs menneskerettigheter.

– FN påbyr Norge å forby organisasjoner som fremmer rasisme. Det mener vi SIAN gjør, fortsetter Diriye.

Redd

annonse

Diriye sier at SIANs aktiviteter gjør ham redd.

– Den større konteksten er at vi har hatt to terrorangrep på norsk jord som er motivert av islamofobi og rasisme de siste årene, og hatkriminalitet mot muslimer øker. Hva kan vi gjøre med dette problemet? spør han.

Vil ikke stoppe

Thorsen sa til TV 2 torsdag at SIAN vil fortsette med sine aktiviteter, inkludert koranbrenning.

– Koranbrenning kan det hende vi fortsetter med. Det er en direkte respons på at politiet bryter norsk lov. De tillater blokkering av formidlingsfriheten. Politiet tilsidesetter sin tjenesteplikt etter politiloven, det krenker menneskerettighetsloven, sa han.

Rasisme

IRN mener det kan diskuteres hvorvidt å brenne koranen er rasisme eller en hathandling.

– Som enkeltstående handling, sett i vakuum, er den muligens ikke det. Men ser vi brenningen i kontekst av hva som blir ytret og av hvem, blir den jo det, sier Diriye.

annonse

Må få kritisere

Lars Thorsen, leder i SIAN, er uenig i at organisasjonen bør forbys.

– Det er en menneskrett å få kritisere IRNs tankesett, og å ytre seg visuelt med for eksempel koranskjending, sier han til TV 2.

Han sier videre han ikke mener Islam aksepterer de universelle menneskerettighetene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon