Nato-allierte Hellas og Tyrkia krangler om olje- og gassrettigheter i Middelhavet og ligger nå i stillingskrig. Helas varsler militær opprustning. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den greske regjeringen opplyser at Hellas vil ruste opp landets forsvar, investere i nye våpensystemer og flere soldater og utvikle landets våpenindustri.

NTB melder at Hellas og Kypros ligger for tiden er i bitter strid med Nato-allierte Tyrkia om olje og gassressurser øst i Middelhavet, hvor greske og tyrkiske marinefartøy og fly opererer svært nære hverandre.

– Den tyrkiske ledelsen kommer nesten daglig med trusler om krig og andre provoserende uttalelser rettet mot Hellas, sier den greske regjeringens talsmann Stelios Petsas.

annonse
Varsler redegjørelse

– Vi svarer med politisk, diplomatisk og operativ beredskap og er fast besluttet på å gjøre alt som er nødvendig for å beskytte våre suverene rettigheter, sier han.

Ifølge Petsas vil statsminister Kyriakos Mitsotakis kunngjøre en detaljert plan for oppgradering av Hellas’ væpnede styrker i sin årlige tale om landets økonomi kommende lørdag.

– Vi er i kontakt med vennligsinnede land for å kunne ruste opp utstyret til våre væpnede styrker, sier han.

Franske fly
annonse

Ifølge greske medier er det snakk om å gå til anskaffelse av franske Rafale-kampfly og minst én ny fransk fregatt. Torsdag skal Mitsotakis møte Frankrikes president Emmanuel Macron under et EU-møte på Korsika.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte i helgen Hellas mot følgene av å ikke sette seg til forhandlingsbordet for å komme fram til en løsning på striden i Middelhavet.

– Om de ikke forstår politikkens og diplomatiets språk, vil de få en smertelige erfaringer i felten, sa Erdogan lørdag.

Erdogan truer Hellas: – Tyrkia har militærmakten til å «rive opp umoralske kart»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon