Kragerø. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

I dag skyr folk elbåten på grunn av altfor høy pris, men det kan det blir slutt på.

– Jeg tror vi trenger noen midler i starten slik at ballen begynner å rulle, sier Lene Westgaard-Halle, stortingsrepresentant for Høyre til TU, og legger til:

– Det er litt tidlig å si hvordan støtteordningene skal innrettes, men jeg har selv tatt initiativ til i Høyre at vi må utvikle en støtteordning for fritidsbåter. Vi må ha på plass ladeinfrastruktur og gjøre det rimeligere å kjøre utslippsfritt.

annonse

Les også: Vil ha «grønt skifte» på sjøen

Westgaard-Halle var med på lanseringen av Lamares hyttebåt med norskutviklet elframdrift fra Seadrive. Det var Elbåtforeningen som hadde invitert henne. De jobber for et elbåtløft.

– Det bør komme mål om 100 prosent salg av utslippsfrie båter og framdriftsutstyr. I tillegg bør det komme insentiver for å øke salget av norske elbåter, og støtte og planlegging av infrastruktur. Dette bør følges opp med midler i statsbudsjettet for 2021, sier Sindre Haakonsen i Elbåtforeningen.

annonse

Westgaard-Halle kan ikke love noe, i alle fall ikke på neste år statsbudsjett, men hun jobber for å få det inn i Høyres partiprogram.

– I statsbudsjettet tror jeg ikke det kommer, men jeg kommer til å løfte det inn på Høyres landsmøte. Jeg har fått med fylkesforeningen min på det. Vi har vært flinke på elbil.

Les også: MDG: – Forurensningsfritt på fjorden

Elbåtforeningen ser for seg momsfritak for elbåter, en refusjonsordning via Enova og støtte til ladeinfrastruktur.

– Vi trenger insentiver, for eksempel mer ladeinfrastruktur og støtte til utbygging. Man kan egentlig kopiere veldig mye av det som er gjort for elbiler, sier Haakonsen.

Hovedproblemet for elbåter er at de fortsatt er veldig dyre i innkjøp sammenlignet med vanlige båter.

– Mange tar kontakt med oss og vil bygge om fra diesel til elframdrift, men ombestemmer seg når de ser hva kostnadene blir, sier Haakonsen i Elbåtforeningen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon