- Resett - https://resett.no -

Terrorsiktet palestiner pågrepet i Skien – knyttes til terrorangrep i Paris i 1982

Restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august i 1982. Nå er en palestiner bosatt i Skien tatt for terrorangrepet. Foto: AFP / NTB Scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har onsdag pågrepet en nordmann i 60-årene som de mener kan knyttes til et terrorangrep i Paris i 1982, ifølge NTB.

– Vi har i dag pågrepet en norsk statsborger i Skien. Arrestasjonen har bakgrunn i den europeiske arrestordren etter begjæring fra Frankrike, sier seniorrådgiver Annette Aamodt i PST til Dagbladet [1].

Pepret

annonse

Terrorangrepet fant sted i Paris i 1982, da fire gjerningsmenn kastet en håndgranat inn i restauranten Goldenberg og skjøt over 70 skudd mot kunder og ansatte. Seks personer ble drept og 22 skadd. Etterforskningen har vart til dags dato.

De kastet granater inn i restaurantnen og pepret besøkende med maskingevær. Blant de døde var to amerikanere. Restauranten var en sentral turristattraksjon i Marais, det tidligere franske jødekvartalet.

Navn og bilde

annonse

Slik presenterte fransk presse nyheten da mannen opprinnelig ble siktet i 2015: 

 

Palestiner

Det er palestineren Walid Abdulrahman Abou Zayed som er pågrepet, på bakgrunn av en intenrasjonal  arrestordre på mannen, utstedt av fransk politi.

annonse

Ifølge Dagbladet [5] er han i 60-årene. Hans palestinske nom de guerre, «krigernavn», var Souhail Othman. Det var vanlig at palestinere i terrorfraksjoner brukte fiktive dekknavn.

Mannen var et medlem av den palestinske ytterliggående gruppen Abou Nidal, som var en utbrytergruppe fra Yasir Arafats Fatahbevegelse. Han skal ha deltatt i angrepet på en jødisk restaurant i Paris i 1982, der seks personer mistet livet.

Norge nektet å utlevere manen da en tidligere arrestordre ble utstedt i 2015, men nå er det håp om utlevering ettersom Norge nylig har ratifisert den nordisk-europeiske arrestordren.

I arrestordren fra 2015 het det ifølge Dagbladet at mannen «er identifisert som medlem av Abu Nidals gruppe Fatah-CR (eller ANO) og siktet for drap på seks personer og drapsforsøk på 22 andre».

Mannen vil fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

Selv om det var en arrestordre for en internasjonalt svært kjent og oppsiktvekkende sak, har mannen ikke blitt identifisert i norsk presse, med unntak av Document. Norske medier har så langt heller ikke identifisert mannen etter at han ble pågrepet onsdag.

Omtales som nordmann

VG [5] omtaler mannen som «nordmann» Han har norsk statsborgerskap.

Mannens kone har tidligere avvist at han har noe med angrepet å gjøre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474