Aktor Frederik Ranke og statsadvokat Marit Formo i en pause i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i Oslo tingrett onsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / POOL / NTB scanpix
annonse
annonse

Etterforskere fra PST vil torsdag orientere Oslo tingrett om hvordan de etterforsket truslene mot Tor Mikkel Wara og håndterte sikkerheten rundt huset hans.

Under sin frie forklaring i retten onsdag sa Laila Anita Bertheussen at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tilsynelatende hadde glemt at hun også var et offer i saken der daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde alle ble utsatt for det PST mener er trusler mot demokratiet.

PST er blitt kritisert for å ha tunnelsyn og for å ha drevet en ensidig etterforskning mot Waras samboer. Da Laila Anita Bertheussen forklarte seg i retten, måtte hun gang på gang kommentere de funnene som etterforskerne hadde gjort på PC-er og mobiler.

annonse

Særlig aktiv var Bertheussen på meldingsplattformen Messenger, der hun hadde direkte dialog med mange, og i en gruppe blant annet sammensatt av henne, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, Rights.no-journalist Rita Karlsen og ekskona til Per Sandberg i Frp.

Reaksjon på teater

Ingen av spørsmålene onsdag gikk på de konkrete straffbare forholdene som Bertheussen er tiltalt for. Aktoratet var derimot opptatt av å tegne et bilde av hvordan den nå 55 år gamle kvinnen virket mest opprørt over at fasaden på huset hun og samboer Tor Mikkel Wara hadde på Røa i Oslo var brukt i teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box, og at hun var blitt hengt ut i offentligheten som «et vedheng til justisministeren».

At boligen var tilgriset og bilen forsøkt antent virket hun derimot ikke like opprørt over, mener aktoratet.

annonse

– Motivet for hendelsene mener vi kan trekkes opp mot hennes reaksjon på dette teaterstykket. Det er fokus som har vært i mange falsetter gjennom Facebook-innlegg, i chattegrupper, nærmest i direkte kontakt med journalister for å fôre pressen med bilder. Det var også et langvarig fokus, sier statsadvokat Frederik Ranke som sammen med statsadvokat Marit Formo utgjør aktoratet i saken.

Frustrerte fruer

Bertheussen ble onsdag bedt om å kort kommentere en rekke av de tekniske funnene som PST har gjort i saken. Mye er digitalt og mye er ikke-offentlige ytringer gitt i lukkede rom eller som direkte meldinger til andre.

Flere ganger reagerte hun med å si at det etterforskerne hadde gravd fram, ikke var ment for å leses opp offentlig eller legges fram i en rettssak.

– De har trukket fram alle personlige mailer, samtaler og diskusjoner mellom frustrerte fruer, men det er lite i det offentlige rom. Dette er stort sett personlige oppfatninger, sier Bertheussens advokat John Christian Elden til NTB.

Alarmanlegget

Torsdag vil retten ventelig også få høre nærmere om det mye omtalte alarmanlegget i huset til Bertheussen/ Wara i Vækerøveien når PST skal gå gjennom trusselvurderingen som ble lagt til grunn da Tor Mikkel Wara ble justisminister.

Bertheussen tegnet et bilde av en leverandør og et sikkerhetssystem som fungerte dårlig overens med slik livet for den lille familien på Røa fungerte. Ofte var mesteparten av alarmsystemet ikke i drift eller ble aktivt koblet ut av Bertheussen som med sine helseplager og hobbyaktiviteter lot seg forstyrre av det avanserte tekniske anlegget.

Bertheussen følger rettssaken fra et annet rom

Laila Anita Bertheussen (55) var ikke på plass da rettsdagen begynte i Oslo tinghus torsdag.

annonse

Hennes forsvarer John Christian Elden sa at hun vil følge forhandlingene fra et annet rom på skjerm og komme inn i rettssalen om det er behov for det. Heller ikke hennes samboer Tor Mikkel Wara var til stede i lokalet.

Dag tre i saken mot 55-åringen skulle egentlig startet med en gjennomgang av etterforskningen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I stedet ba Elden om at det ble avspilt ytterligere ti minutter fra stykket «Ways of Seeing» som retten fikk se en halv time av onsdag. I tillegg leste han en kronikk Bertheussen fikk på trykk i VG etter at teateroppsetningen var blitt vist i november 2018.

Påtalemyndigheten mener at det er hennes reaksjoner på dette stykket, der samboerparets hus i Oslo ble filmet, som danner bakteppet for hendelsene hun er tiltalt for.

I kronikken skriver hun blant annet at «dette er ikke kunst. Det er et grovt overtramp», og kaller det for en invasjon av hennes privatliv.

Vitnet rettsdagen skulle starte med, PSTs etterforskningsleder i saken, inntok deretter vitneboksen.

annonse

Senere torsdag skal en politioverbetjent i PST gå gjennom trusselvurderingen som ble lagt til grunn da Tor Mikkel Wara ble justisminister samt sikkerhetsrådsgivningen som ble gitt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon