Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

I Høyres programkomités forslag til nytt partiprogram vil de «fase ut pressestøtta til riksdekkende aviser, og overføre denne til lokalmediene og et fond for undersøkende journalistikk og digitalisering».

Men dette har fått Mediebedriftenes Landsforening til å slå alarm på vegne av sine medlemmer.

Dette gjelder såkalt meningsbærende aviser, som Klassekampen, Dagsavisen, Vårt Land, Nationen, Bergensavisen og Dagen. De får til sammen rundt 177 millioner kroner, eller mer enn halvparten av pressestøtten på 316 millioner kroner.

annonse

Les også: – Jeg har avsky for norsk presse

Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt kritisk til Høyres forslag.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt sjokkert da jeg så dette forslaget, sier SVs representant i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård til Klassekampen-

annonse

Klassekampen bemerker selv at «Flere av disse avisene har et tydelig ståsted på venstresida på den politiske skalaen.»

Det har også SV merket seg.

– Uansett hvilket parti man representerer, så må vi for guds skyld holde våre egne politiske vurderinger unna når vi avgjør hvilke aviser som skal få støtte eller ikke. Høyre anser kanskje disse nisjeavisene for å ikke være en del av deres «omland», men dersom man fordeler støtte til aviser ut fra ens egen politiske overbevisning, vil det være særdeles udemokratisk, sier Øvstegård.

Les også: Å kjøpe opp Morgenbladet, er å kjøpe opp pressestøtte

Høyres mediepolitiske talsperson på Stortinget, Tage Pettersen mener programkomiteens forslag er en naturlig videreføring av Høyres politikk.

– Vi vil vri mer av pressestøtte til lokalaviser og til nye støtteordninger for digitalisering og for undersøkende journalistikk, sier han.

– Overrasket

Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen, en stor mottaker av pressestøtte, er overrasket over forslaget.

annonse

– De siste par årene har vi hatt mye kontakt med politikere om mediemangfold. Vårt inntrykk er at forståelsen for hvor vellykket norsk mediepolitikk faktisk er og hvor viktig mediemangfold er, har økt. Derfor synes jeg dette forlaget er vanskelig å forholde seg til, sier Halvorsen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon