De fire tidligere politimennene Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane og Tou Thao er siktet for å ha drept 46 år gamle George Floyd under en pågripelse i Minneapolis 25. mai. Chauvin (t.v.) er siktet for forsettlig drap, de tre andre for medvirkning. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Politimennene som er siktet for å ha drept afroamerikaneren George Floyd under en pågripelse i Minneapolis, møter i dag for første gang personlig i retten.

Derek Chauvin ble filmet da han 25. mai presset kneet mot halsen til 46-åringen, som kort tid etter ble erklært død. Episoden har utløst store demonstrasjoner og opptøyer over hele USA, spesielt gjennom Black Lives Matter-bevegelsen.

Chauvin og tre andre politifolk som var til stede under pågripelsen fikk sparken dagen etter. Mens Chauvin er siktet for forsettlig drap, de øvrige tre for medvirkning til drap.

annonse
Møter personlig

NTB melder melder at alle de fire tidligere politimennene møter fredag for første gang personlig opp i retten. Det skal blant annet ta stilling til om de skal stilles for retten samtidig, slik påtalemyndigheten ønsker, eller om det skal holdes fire separate rettssaker.

Chauvins forsvarere vil trolig også argumentere med at Floyd var påvirket av narkotika da han ble pågrepet, og at han døde av en overdose av opioidet fentanyl. De ønsker også rettssaken flyttet til en annen delstat.

Obduksjonsrapporter

Det foreligger tre obduksjonsrapporter i saken, hvorav to er offentlige. Den ene fastslår at Floyd døde som direkte følge av den brutale pågripelsen, mens den andre konkluderer med at 46-åringen hadde underliggende helseproblemer.

annonse

En tredje obduksjonsrapport, bestilt av Floyds familie, konkluderer også med at han døde som følge av politivold.

40 års fengsel

Politiet i Minneapolis har opp årene mottatt 18 klager på Chauvin, flere av dem på grunn av nedsettende språkbruk.

Kun to av klagene endte med disiplinærstraff, og i begge tilfellene fikk han en skriftlig advarsel.

Chauvin har siden mai sittet isolert i høysikkerhetsfengselet Oak Park Height i delstaten Minnesota. Dersom han blir funnet skyldig i forsettlig drap, er strafferammen for dette opptil 40 års fengsel i Minnesota, ifølge NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon