REUTERS/Elias Marcou
annonse
annonse

Den ender i en skyttergravskrig, enten er man for å hjelpe flyktninger eller så er man imot.

– Det store problemet med debatten om flyktninger og migranter, er at den blir fryktelig emosjonell, sier Morten Bøås, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Vårt Land.

Les også: Ap henger seg på: vil hente enda flere migranter fra Moria

annonse

Bøås er ikke imot at folk har empati, og han synes det er et sunnhetstegn i samfunnet.

– Problemet er at dette er så ekstremt vanskelige spørsmål, som det ikke finnes lette svar på. En for emosjonell debatt fører gjerne til en «skyttergravskrig», der man får støtte fra likesinnede, men ikke kommer nærmere en løsning, sier han.

Han sier videre at norske medier bør gå dypere ned i problemene i asyl- og flyktningsystemet.

annonse

– Det er ingen noe tvil om at deler av medierapporteringen av disse sakene, fører til en skjevhet om hvem som får hjelp. Nå er det et brutalt, kynisk lotteri om hvem som får hjelp der de er og hvem som får hjelp og beskyttelse i Europa, sier han og fortsetter:

– De som får mediedekning om sine tåredryppende historier, og som da kommer på agendaen, er dem som kommer høyest opp på «lista» over dem som blir hjulpet.

Les også: Ungdomspartier vil ha flere Moria-migranter til Norge

NUPI-forskeren mener det er feil å sammenligne enkeltskjebner, men at det på gruppenivå ikke er tvil om at forholdene er verre for flyktninger andre steder. Han trekker fren i Niger, det er flyktinger som har flyktet til en av verdens fattigste regioner fra Boko Haram i Nigeria.

– Disse flyktningene er helt «stuck», og har verken ressurser eller nettverk til å komme seg vekk. Denne flyktningsituasjonen får minimalt med medieoppmerksomhet. Det er ingen sterke stemmer som snakker deres sak, og for journalister er det vanskelig å komme seg dit. Det er dyrt, tidkrevende og farlig, sier han og legger til:

– Resultatet er at disse menneskene, som man nok objektivt kan omtale som en av de fattigste og mest marginaliserte gruppene i verden, kommer ut helt på bunnen av hva jeg kaller «det globale flyktningregnskapet». Diffa-flyktningene teller ikke. De er de usynlige.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon