Illustrasjonsbilde. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
annonse
annonse

Opplysninger om over 700 nordmenn er lagret i databasen til et kinesisk sikkerhetsfirma.

Blant nordmennene er det en rekke norske samfunnstopper på listen og dette firmaet skal ha koblinger til Kinas etterretning, skriver Dagbladet.

Flere av Norges fremste politikere, samt en rekke samfunnstopper og kjente domfelte er i kartoteket til det Shenzhen-baserte selskapet Zhenhua Data, som har Kinas kommunistparti blant sine største klienter.

annonse

Firmaet skal ha samlet personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i en rekke land.

– De har samlet personlig informasjon om personer med innflytelse og deres nærmeste. Gjennom lista kan de spore samfunnstoppene og deres familier, sier David Robinson ved det australske cybersikkerhetsselskapet internett 2.0 til Dagbladet.

Selv om det er samlet inn opplysninger som fødselsdato, politisk tilknytning og sivilstatus, bankdetaljer, jobbsøknader og psykologiske profiler, så tror Robinson at Zhenhua Data først og fremst skal ha hatt kommersielle hensikter bak listen.

annonse

– Det virker som det er en kommersiell operasjon å bygge en plattform for å selge informasjon til den kinesiske sikkerhetstjenesten, sier han.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon