Tegning av Laila Anita Bertheussen som forklare seg i Oslo tingrett. I bakgrunnen f.v. sitter aktor Frederik Ranke, statsadvokat Marit Formo, forsvarer John Christian Elden, medforsvarer Bernt Heiberg og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Tegning: Egil Nyhus / NTB
annonse
annonse

Laila Bertheussen må onsdag på nytt forklare seg for Oslo tingrett om trusselbrev og brann.

Den planlagte tidsplanen for den elleve uker lange rettssaken mot den 55 år gamle kvinnen i Oslo tingrett er allerede endret flere ganger, og vitner er kalt inn tidligere enn planlagt, skriver NTB.

Onsdag må Bertheussen på nytt starte dagen med å forklare seg, denne gang om trusselbrev og brann. Etter tiltalen skal Bertheussen om dagen den 17. januar 2019 ha tatt inn posten hvor et trusselbrev ble funnet. Ordene som var satt sammen av utklippede avisbokstaver og lød: «Trekk anmeldelse neste gang får vi det til».

annonse

På samme tid oppsto det brann i en søppeldunk tilhørende huset deres i Værkerøveien. Forbipasserende klarte imidlertid å slukke brannen.

Påtalemyndigheten mener Laila Bertheussen selv laget og sendte brevet og startet brannen, noe hun selv benekter.

Ifølge aktoratet skal brevet ha sammenheng med at Bertheussen den 19. desember anmeldte teaterforestillingen «Ways of Seeing», der bilder av huset i Vækerøveien var brukt. Dette skal ha gjort henne svært opprørt.

annonse

Aktoratet har stevnet flere vitner som også skal forklare seg onsdag.

Fakta om rettssaken mot Laila Anita Bertheussen

* Laila Anita Bertheussen (55) er tiltalt for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

* Hun nektet straffskyld på samtlige 15 punkter i tiltalen da saken startet i Oslo tingrett 8. september. Hun, og forsvareren advokat John Christian Elden, mener PST har hatt et ensidig fokus mens de har etterforsket hendelsene mot paret og at en annen gjerningsperson står bak.

* Onsdag skal Bertheussen forklare seg om andre og tredje post i tiltalen, hvor påtalemyndigheten mener hun sendte et brev til seg selv og samboerens bolig på Røa i Oslo med en trussel. På samme tid som brevet kom fram 17. januar 2019, mener politiet at hun startet en brann i en papirdunk utenfor huset.

* Foruten Bertheussens forklaring vil også to politivitner forklare seg om brannen og den tekniske etterforskningen knyttet til brevet.

* Saken er satt opp til å vare fram til midten av november.

Klide: NTB

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon