Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara forklarte seg i Oslo tingrett torsdag. Tiltalte Laila Anita Bertheussen fulgte med bare noen meter fra sin samboer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse
annonse

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sørget for en stadig høyere temperatur da han forklarte seg i rettssaken mot samboeren i Oslo tingrett torsdag.

Etter å ha forklart seg i flere timer kom Wara med et hissig utbrudd i retten der han betegnet det han mener var lekkasjer fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som skammelige og ynkelige.

Den kraftige responsen kom da Wara ble utspurt av sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Hun ville vite hvordan den erfarne kommunikasjonsrådgiveren opplevde at informasjon fra etterforskningen havnet i mediene.

annonse

Wara var ikke i tvil om at de lekkede opplysningene stammet fra PST, ettersom det var informasjon som bare de visste om. Dette var blant annet feilaktige helseopplysninger om tiltalte Laila Anita Bertheussen fra et avhør og informasjon om dommer hun hadde fått på 80-tallet.

– Jeg vet ikke om dette er karakterbrist eller ukultur, men det er skammelig og det bidrar til å skape et bilde av henne som hun ikke kan forsvare seg mot, sa han.

Et sjokk

Wara ga klart uttrykk for at han ikke tror samboeren står bak noen av forholdene i tiltalen mot henne.

annonse

– Pågripelsen kom som et sjokk. Jeg trodde hun ikke sto bak noen av hendelsene. Det var totalt uforklarlig for meg. Da måtte hun i så fall være i villfarelse, sa han.

Ettersom det er hans egen samboer gjennom 26 år som er tiltalt, kunne han ha avstått fra å vitne i retten.

– Jeg ønsker å forklare meg, sa 55-åringen da tingrettsdommer Yngvild Thue gjorde ham oppmerksom på at han måtte snakke sant dersom han likevel ville snakke i retten.

Var på guttetur

Ifølge Wara fant den siste hendelsen i tiltalen, brannen i familiens bil i mars i fjor, sted mens han selv var på guttetur i Liverpool for å se en kamp med byens fotballag. Turen hadde han fått i presang fra sin samboer.

– Min reaksjon var først: – Hvordan har du det, Laila?, sa han til aktor, statsadvokat Frederik Ranke.

Wara spurte henne flere ganger om han skulle komme hjem, men tiltalte ville at han skulle bli for å se kampen som var dagen etter.

annonse

– Hun svarte at hun hadde det bra, og at jeg ikke skulle stresse, sa Wara, som har status som fornærmet i saken.

Skarp og tydelig

Wara kom også med kritikk knyttet til et av avhørene han selv var i, der han mente avhøreren oppførte seg «utidig».

Ifølge den tidligere Frp-statsråden har behandlingen samboeren har fått, gjort henne verre og nedstemt.

– Huset er blitt en bunkers som hun ikke kommer seg ut av, sa han.

Da han ble spurt om hærverket mot boligen i desember 2018, sa han at han tenkte at det var amatørmessig gjort og kanskje utført av noen som var fulle og soset rundt.

– Hakekorset var feil tegnet og de forsøkte å tenne på en dieselbil, sa Wara og la til at han ikke tror dette ville ha funnet sted om han ikke var justisminister.

– Kynisk PR-strategi

Som justisminister kunne han ikke si hva han egentlig mente om verken teaterstykket «Ways of Seeing», som påtalemyndigheten mener utløste handlingene til Bertheussen, eller PSTs etterforskning, framholdt han.

I retten torsdag var han derimot klar og tydelig.

– Dette er et elendig teaterstykke. Det er ikke mange som hadde orket å se det, hadde det ikke vært for alt dette, sa Wara, som omtaler hele saken som et «ganske kynisk» PR-stunt fra teatergruppa.

Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem Wara. Tiltalen omfatter 15 punkter. 55-åringen nekter straffskyld på alle punkter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon