Medlem av Kringkastingsrådet Bushra Ishaq er lege, forsker og samfunnsdebattant. Foto: NTB Scanpix
Arendal 20150814. Sjefredaktør Gerard Biard i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo deltar i en åpen samtale om ytringsfrihet under Arendalsuka. Her samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq etter debatten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

– Dette er en dehumaniserende retorikk mot navngitte muslimer og det handler om etnisk rensing.   

Kringkastingsrådet behandlet torsdag morgen klagene mot NRK-programmet Debatten, som inviterte lederen av Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), Lars Thorsen som gjest i studio.

De fleste rådsmedlemmene støttet ifølge Medier24 NRK og redaktør i nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berges avgjørelse om å invitere Thorsen i programmet.

annonse

Men medlemmet Bushra Ishaq var sterkt kritisk. Hun ble kjent i norsk offentlighet for sin rolle i Muslimsk Studentsamfunn og har siden vært en aktiv samfunnsdebattant.

–Det er utrolig tragisk at NRK ikke tar inn over seg dette perspektivet. Det er utrolig trist fordi NRK gir en aktør som ønsker å true og truer enkelte mennesker og gruppers eksistens i Norge, sa Ishaq.

– Dette er en dehumaniserende retorikk mot navngitte muslimer og det handler om etnisk rensing.

annonse

Hun mente også Thorsen fikk for lite motstand under programmet.

– Det er også veldig påfallende at man har en overdreven tro på programleder og programmet selv, hvor man tenker at SIAN ikke trenger en motdebattant. Der har programmet feilet.

Flere positive

Ifølge NTB var flere rådsmedlemmer også positive til programmet, som for eksempel Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han mener at NRK gjennom sin journalistikk gjorde den norske samfunnet en tjeneste ved å avkle Sian.

Advokat Ove Vanebo mener heller ikke at NRK har opptrådt kritikkverdig. Han understreket allikevel at det er alvorlig at enkelte personer ble nevnt ved navn som eksempler på muslimer som SIAN vil deportere.

Forsker Torgeir Udberg Nærland mener også at det var riktig å invitere Sian.

Hard kritikk mot Solvang for å invitere Sian til Debatten

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon