Aksel Braanen Sterri under lansering av boken «Makteliten», hvor han er medforfatter, 30. august 2016. Arkivbilde. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Nyrer bør kunne selges og kjøpes i statlig regi, mener doktorand.

Økonomisk nød gjør at mennesker går så langt som å selge nyrene sine. Men samfunnets svar på slike ømtålige tema er vanligvis totalforbud – og dette skaper en svartebørs hvor selgerne kan oppleve press eller utbytting.

Istedenfor forbud er det bedre å gi staten enerett på kjøp av nyrer, slik at donorer sikres trygge, ordnede forhold, herunder anstendig betaling. Dessuten bør donorene hedres med egen statsseremoni, mener Aksel Braanen Sterri, som 18. september skal forsvare sin doktoravhandling om emnet.

annonse

Slik ønsker Sterri å gjøre nyredonasjon til noe mer enn et salg og fremheve den personlige oppofrelsen og samfunnsnytten som ligger bak det å skille seg med et organ.

Les også: Journalist Erling Borgen slakter Dagbladet: «Sex, fyll og hornmusikk»

Sterri har tidligere jobbet i Dagbladet, som for øvrig har gjort det til en nisje å skrive om kroppsorganer.

annonse

– Sent i 2016 hadde jeg en komfortabel tilværelse som spaltist og lederskribent i Dagbladet. Det var på mange måter drømmejobben, sier Sterri, som likevel tok farvel med dagspressens frie rammer til fordel for mer rigid akademisk forskning.

Under skrivingen har Sterri både hatt gjesteopphold ved prestisje-universitetene Oxford og Harvard, og forteller at «raus støtte» fra blant andre Norges Forskningsråd, Fulbright og Professor Morgenstiernes Fond har muliggjort avhandlingen.

Les også: – Dagens kjøttproduksjon er en form for rasisme mot dyr, sier stipendiat i filosofi

Sterris veileder har vært Ole Martin Moen, daværende etikkforsker ved Universitetet i Oslo, nå professor ved OsloMet. Moen har selv luftet flere etisk kontroversielle ideer i fag- og samfunnsdebatten, herunder rundt tema som prostitusjon.

Sterri, som har hatt tilknytning til Arbeiderpartiet, har tidligere tatt til orde for at ufødte barn med Downs syndrom bør avlives. Forslaget fikk blant annet kritikk fra daværende statssekretær Bjørnar Laabak fra Fremskrittspartiet.

Eksklusiv reportasje: Norsk filosof vil skape supersmarte barn – får kritikk fra verdenskjent forsker (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon