En kvinne tar selfie under en markering i Litauen 23. august 2020 til støtte for hviterussiske demonstranter. Foto: Petras Malukas / AFP / NTB scanpix
annonse
annonse

Lukasjenko sliter med å tøyle misnøyen.

Etter det hviterussiske valget 9. august, hvor president Aleksander Lukasjenko påstod å ha sikret seg 80,1 prosent av stemmene, tok folk til gatene for å protestere.

En måned senere strever Lukasjenko fortsatt med å få kontroll over situasjonen, til tross for at minst 7.000 demonstranter er blitt hanket inn av opprørspoliti.

annonse

Nå skal Lukasjenko ha beordret nedstengning av internett-tilgangen i Hviterussland, skriver NTB. Slik håper man å strupe kommunikasjonen til og mellom demonstrantene, som Lukasjenko anklager utenlandske krefter for å støtte opp under.

Les også: EUs medlemsland anerkjenner ikke resultatet av presidentvalget i Hviterussland

29 land, herunder USA, Storbritannia og Norge, kritiserer nå det som betegnes som «delvis og full nedstengning» av internett og «målrettet blokkering» av enkeltnettsteder.

annonse

– Stengning og blokkering eller filtrering av tjenester begrenser på en uberettiget måte rettighetene til fredelige forsamlinger, organisasjonsfriheten og ytringsfriheten, heter det videre i felleserklæringen, som er utgitt på nettsidene til USAs utenriksdepartement.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vil dessuten granske menneskerettighetenes nåværende stilling i Hviterussland etter at Norge og 16 andre medlemsland har aktivert organisasjonens såkalte Moskva-mekanisme.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon