Norsk Rikskringkasting NRK på Marienlyst. Her NRK logo på flagg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny rapport viser at det er politikere fra høyresiden som kommer mest til orde i NRKs politiske programmer. En regjeringseffekt, svarer kanalen.

NTB skriver at rapporten, som er skrevet at den venstreorienterte tankesmien Manifest, konkluderer med at det er borgerlige politikere som har kommet mest til orde hos rikskringkasteren i løpet av de siste årene.

Rapporten bygger på tellinger av deltakerne i Dagsnytt 18 og i Politisk kvarter under valgkampen i 2019, samt i to andre perioder i 2018 og 2019, som ble utført av bachelorstudenter ved medievitenskapsstudiet ved Høgskolen i Volda.

annonse

Den konkluderer med at borgerlig blokk hadde 60,4 prosent av deltakerne i disse programmene, mens rødgrønn blokk hadde 39,5 prosent.

– Ikke spor av venstredreining

– Vi finner ikke spor av venstredreining i NRKs debattprogrammer i 2019. Derimot finner vi en tydelig dominans av politikere fra borgerlig blokk, heter det i rapporten.

Nyhetsredaktør Knut Magnus Berge i NRK sier opptellingen gir nyttig informasjon, men sier likevel at man burde være forsiktig med å trekke konklusjoner om politisk slagside på bakgrunn av en ren telling.

annonse

– Hvordan vi bygger sendinger, er veldig avhengig av hvilke saker som er viktige der og da. I periodene som er målt, så hadde vi store saker på borgerlig side som retningsvalget i KrF, utvidelse av regjeringen og statsråder som kom og gikk. Det påvirker denne type tellinger. Vi hadde – og har – en borgerlig regjering som svarer for politikken som blir ført, der finner man mye av forklaringen på det bildet som avtegner seg, sier Berge til NTB.

Sp mest underrepresentert

Ifølge analysen er Senterpartiet det partiet som er mest underrepresentert med 6,6 prosent deltakelse. Sp hadde en gjennomsnittlig oppslutning på stortingsvalgdagsmålinger i samme periode på 15,4 prosent.

Ubalansen er i strid med NRKs uttalte ambisjon om å etterstrebe en dekning som stemmer overens med oppslutningen, heter det i rapporten.

Berge sier at NRK er enig i at Sp har vært underrepresentert, men påpeker at kanalens egen telling for hele 2019 gir Sp en deltakelse på 10 prosent.

– Og den tilsvarende tellingen som går nå for Politisk Kvarter for 2020, viser at Trygve Slagsvold Vedum (Sps leder, red.anm.) er den av partilederne som har vært flest ganger med i programmet, sier han.

Forskere fant ikke slagside

Berge avviser at NRK har en politisk slagside.

annonse

Han peker på at da forskere ved Universitet i Bergen undersøkte NRKs valgdekning i 2017, konkluderte de med at rikskringkasteren oppfylte sitt mandat om å ha en bred og balansert dekning der alle partier av en vesentlig størrelse fikk komme til orde.

– Vårt mål å ha en bredest mulig debatt der flest mulig stemmer kommer til orde og ha en rimeligst mulig balanse over tid, sier han.

– Metodiske svakheter

Leder i tankesmia Civita Kristin Clemet er blant dem som tidligere har sagt at NRK oppleves som venstrevridd.

Hun mener at den nye rapporten har så mange metodiske svakheter at den ikke kan brukes til å si noe om NRKs eventuelle politiske slagside.

– Det trekkes konklusjoner av tellingen som det ikke er grunnlag for å trekke, argumenterer hun.

Magnus Engen Marsdal, leder i Manifest, mener derimot tellingen kan brukes til å underbygge at NRK ikke er venstrevridd.

– Rapportens tema er Frp og Civitas gjentatte anklager om at NRK er Arbeiderpartiets rikskringkasting eller venstredreid. Når overvekten av politikere fra høyreblokken er så stor, finner vi grunn til å konkludere med at anklagene stemmer dårlig med partienes faktiske deltakelse i 2019, sier Marsdal til NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon