Sian-leder Lars Thorsen tas hånd om av politiet etter at han ble angrepet på podiet under Sians markering på Festplassen lørdag. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiet har gått gjennom alle appellene til SIAN-medlemmene på Festplassen 22. august i den hensikt å vurdere om det skal opprettes straffesaker etter § 185 for hatefulle ytringer.

– Vi har gjennomgått videomateriale av appellene, egne videoer og videoer vi har funnet tilgjengelig på åpne kilder, sier politiadvokat Ingrid Wåge Postvoll i Vest politidistrikt til NRK.

Politiet har vurdert det slik at en videre etterforskning ikke ville ført fram.

annonse

– Ytringsfriheten gir et vern, slik at man skal kunne si det man synes selv om det kan provosere og oppleves støtende, sier Wåge Postvoll.

Motdemonstranter straffes

NRK skriver videre at politiet har avsluttet oppfølgingen av 23 av 24 personer som ble anmeldt etter demonstrasjonen.

annonse

Resultatet er at syv menn over 18 år har fått et forelegg på mellom 12.000 og 17.000 kroner for ordensforstyrrelser.

16 ungdommer under 18 år blir i tillegg fulgt opp med bekymringssamtaler. Ti av dem var under 15 år.

– I disse samtalene var ytringsfrihet og politiets rolle under demonstrasjoner viktige tema, opplyser politiet i en pressemelding.

SIAN-leder Lars Thorsen ble slått ned under demonstrasjonen. Politiet har ikke klart å identifisere personene som slo Thorsen i hodet med en stein.

En person er fortsatt under etterforskning for hatefulle ytringer, men den ble ikke fremsatt under appellene.

Les også: Politiet etterforsker om Sian-uttrykket «dra tilbake til møkkalandet dere kom fra» er en hatefull ytring

annonse

Under følger teksten til  § 185. Hatefulle ytringer

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse

b) religion eller livssyn

c) homofile orientering, eller

d) nedsatte funksjonsevne

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon