Regjeringen setter av 6,1 milliarder kroner til ny koronakrisepakke. Her representert ved statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Regjeringen har så langt i år brukt 126,3 milliarder kroner på koronatiltak. Det er langt mindre enn de egentlig trodde.

– Flere av tiltakene som ble iverksatt i den aller første fasen, vil koste vesentlig mindre enn anslått, skriver regjeringen i forslaget til en ny krisepakke i forbindelse med virusutbruddet.

De nye tiltakene som nå foreslås for høsten, vil koste 6,1 milliarder kroner. Disse er medregnet i totalprislappen på om lag 126 milliarderm skriver NTB.

annonse

At kostnadene er mindre enn antatt har flere grunner.

– Tiltakene ble utformet på et tidspunkt med svært stor usikkerhet. I ettertid har de negative utslagene blitt mindre enn fryktet, og den økonomiske utviklingen er blitt bedre enn ventet, skriver regjeringen i forslaget.

Nye tiltak

I forslaget til den nye krisepakken setter regjeringen av rundt seks milliarder kroner til nye tiltak i 2020.

annonse

– Krisen er ikke over, men vi er inne i en annen fase enn vi var i vår. Det krever at vi skifter modus i krisehåndteringen. Vi må legge bedre til rette for aktivitet og omstilling og i større grad se fremover mot de mer langsiktige utfordringene vi går i møte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Les også: Regjeringen skal realisere CO2-fangst – vil koste 25 milliarder

Mesteparten av de nye tiltakene som nå foreslås av regjeringen, er allerede kjent. Pengene skal blant annet gå til å forlenge permitteringsperioden til 52 uker.

I tillegg settes det av 1,9 milliarder kroner for å stimulere til aktivitet i kultur-, frivillighets- og idrettssektoren og 1,5 milliarder kroner for å kompensere for inntektsbortfall i kollektivtransporten, melder NTB.

Mandag morgen sa næringsministeren en smalere, spissere og mer målrettet ordning for næringslivet skal erstatte nåværende ordningen.

– Den blir spisset inn. Den gamle ordningen gjelder for næringslivet generelt. Den nye vil gjelde reiselivet og bransjer knyttet til det, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB.

Pengene fra denne ordningen vil først bli utbetalt i 2021.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon