Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen vil først realisere fangst og lagring av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik. Men legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortums anlegg i Oslo.

– Regjeringen foreslår først å realisere fangst av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik, skriver regjeringen i en pressemelding.

Prosjektet, som har fått navnet «Langskip», skal totalt koste hele 25 milliarder kroner. Det inkluderer 17,1 milliarder for to fangstanlegg og lagringsanlegg og driftskostnader for ti års drift på 8 milliarder kroner.

annonse

– Regjeringen legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortum Oslo Varmes avfallshåndteringsanlegg i Oslo, men da må dette prosjektet først skaffe tilstrekkelig egenfinansiering og finansiering fra EU eller andre kilder, heter det ifølge NTB.

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Les også: CO2-rensing – bokstavelig talt en dråpe i havet

annonse

En rapport om regjeringens satsing anbefalte tidligere i år å satse på CO2-fangst på Heidelbergs sementfabrikk Norcem i Brevik og droppe fangst på Fortums forbrenningsanlegg Klemetsrud. Det er E24 som skriver dette.

Samlede investeringer for prosjektet er anslått til å være 17,1 milliarder kroner. Dette inkluderer både Norcem, Fortum Oslo Varme og Northern Lights.

Norge har som mål å kutte klimagassutslippene med 50–55 prosent innen 2030.

– For at verden skal nå målene vi har forpliktet oss til i Parisavtalen, må vi fange og lagre CO2 i stort omfang, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V.

Månelanding

NTB skriver at investeringsbeslutningen «kommer etter hele 13 år med politisk dragkamp, feilslåtte planer, utredninger og utsettelser.»

Det var daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som i nyttårstalen i 2007  lanserte det han kalte «vår månelanding», et fullskala anlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad. Det prosjektet ble lagt ned i 2013.

Etter at de borgerlige overtok regjeringensmakten, begynte planleggingen av et nytt prosjekt der CO2-fangst fra industrien kom på bordet. Nå er altså avgjørelsen fattet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon