Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen vil først realisere fangst og lagring av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik. Men legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortums anlegg i Oslo.

– Regjeringen foreslår først å realisere fangst av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik, skriver regjeringen i en pressemelding.

Prosjektet, som har fått navnet «Langskip», skal totalt koste hele 25 milliarder kroner. Det inkluderer 17,1 milliarder for to fangstanlegg og lagringsanlegg og driftskostnader for ti års drift på 8 milliarder kroner.

annonse

– Regjeringen legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortum Oslo Varmes avfallshåndteringsanlegg i Oslo, men da må dette prosjektet først skaffe tilstrekkelig egenfinansiering og finansiering fra EU eller andre kilder, heter det ifølge NTB.

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Les også: CO2-rensing – bokstavelig talt en dråpe i havet

annonse

En rapport om regjeringens satsing anbefalte tidligere i år å satse på CO2-fangst på Heidelbergs sementfabrikk Norcem i Brevik og droppe fangst på Fortums forbrenningsanlegg Klemetsrud. Det er E24 som skriver dette.

Samlede investeringer for prosjektet er anslått til å være 17,1 milliarder kroner. Dette inkluderer både Norcem, Fortum Oslo Varme og Northern Lights.

Norge har som mål å kutte klimagassutslippene med 50–55 prosent innen 2030.

– For at verden skal nå målene vi har forpliktet oss til i Parisavtalen, må vi fange og lagre CO2 i stort omfang, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V.

Månelanding

NTB skriver at investeringsbeslutningen «kommer etter hele 13 år med politisk dragkamp, feilslåtte planer, utredninger og utsettelser.»

Det var daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som i nyttårstalen i 2007  lanserte det han kalte «vår månelanding», et fullskala anlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad. Det prosjektet ble lagt ned i 2013.

Etter at de borgerlige overtok regjeringensmakten, begynte planleggingen av et nytt prosjekt der CO2-fangst fra industrien kom på bordet. Nå er altså avgjørelsen fattet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon