Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Både norsk og internasjonal bistand kjennetegnes av altfor lite mangfold, skriver innsider.

– I flere organisasjoner er ledelse og styrer blendahvite, inkludert noen av de største organisasjonene. Denne skjevheten er ikke enestående for organisasjonene. Hele den norske bistandsbransjen har noe å jobbe med, Norad og Utenriksdepartementet inkludert, skriver Gry Larsen i Bistandsaktuelt.

Les også: Nesten ingen ledere i bistandsorganisasjoner har minoritetsbakgrunn

annonse

Larsen var tidligere generalsekretær i CARE Norge. Hun har bakgrunn fra Arbeiderpartiet og har vært statssekretær i Utenriksdepartementet.

Hun skriver at som statssekretær i UD ble hun oppmerksom på hvor «nord-dominert» bistandsbransjen er: De store donorene, representantene fra FN-organisasjoner, de internasjonale bankene og de store internasjonale hjelpeorganisasjonene.

– Mottakerlandene var selvsagt til stede på regjeringsnivå, men utover det var det få representanter på konferansene som faktisk kom fra landet eller regionen som ble diskutert, skriver hun, og legger til:

annonse

– Lokale organisasjoner var sjelden til stede og hvis de var der fikk de som regel ikke taletid.

Les også: Strukturell rasisme: Lars Gule forklarer hvithet

Som generalsekretær i en bistandsorganisasjon CARE Norge så hun makten i bistands-hierarkiet.

– Det har vært mer krevende å få en endring i det større bistandssystemet, selv om vi alle er klar over at dette systemet i seg selv opprettholder makt og privilegier.

Hun skriver videre at bistandsmyndighetene (UD og Norad) har makt og privilegier CARE Norge ikke har. CARE Norge har makt og privilegier som CARE Rwanda ikke har. CARE Rwanda har makt og privilegier deres samarbeidende lokale organisasjoner ikke har.

Larsen mener det må komme et økt fokus på «hvite privilegier» i bistandsindustrien.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon