Kinas president Xi Jinping snakker til Kinas marine 12. april 2018. Foto: Li Gang/Xinhua via AP-
annonse

Etter å ha lansert sitt andre hangarskip – Shangdong (Type 001) – 26. april 2017, har kineserne i lang tid jobbet med et nytt og langt mer kapabelt tredje hangarskip.

The National Interest melder at marinen til Folkets frigjøringshær (PLAN) nå er i sluttfasen av å bygge ferdig et større, flatere og mye mer moderne hangarskip enn landets tidligere utgaver.

Kinas første hangarskip er et rekonfigureret ukrainsk-bygget «skihopp-hangarskip», kjent som Liaoning, mens det andre, Shangdong, er hjemmeprodusert, men modellert etter det ukrainske skipet.

annonse

PLAN forventer å sjøsette det nye krigsskipet innen slutten av året.

Større

Det nye hangarskipet, kun kjent som Type 002 for øyeblikket, skal ha en vekt på hele 80.000 tonn, noe som er betraktelig større enn Kinas to første som veier 60.000 tonn.

annonse

Det vil være omtrent 320 meter langt – sammenlignet med 306 meter for de tidligere utgavene – og skal være i stand til å huse mer enn 40 jagerfly.

Elektromagnetiske katapulter

Type 002 vil være utstyrt med elektromagnetiske katapulter, likt det nye høyteknologiske amerikanske Ford-klasse hangarskipet. Elektromagnetiske katapulter genererer en rolig og jevn start for jagerfly, i motsetning til de tradisjonelle dampdrevne utgavene, som fungerer mer som en «hagle».

Elektromagnetiske katapulter vil gjøre flyene på Kinas hangarskip mye raskere kampklare enn de eksisterende «skihopp»-utgavene.

Global rekkevidde

Selv om Type 002 bruker konvensjonelt drivstoff – i motsetning til sine amerikanske atomdrevne motparter – vil det virkelig utvide Kinas luftangrepsrekkevidde og maktprojiseringsevne på globalt plan.

Hangarskipet kommer i tillegg til den voldsomme flåteopprustningen som Kina har iverksatt de siste årene. Landets omfattende marinemoderniseringsprogram har skapt store bekymringer for USA, og sjøsettingen av Type 002 forventes å ikke å gjøre situasjonen mindre anspent.

Verdens største hangarskip seiler nok en gang

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse