Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX
annonse
annonse

Men vil ikke fjerne den. 

Debatten raser videre om den «rasistiske benken» på Tøyen. Bydel Gamle Oslo mener at en benk oppkalt etter botaniker Carl von Linné skaper en utrygg atmosfære i Botanisk hage og vil be Universitetet i Oslo om å fjerne den.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo vedtok å støtte et forslag fra Gamle Oslo SV og Rødt om å fjerne benken. De mener at Linné kan forbindes med oppstarten til biologisk rasisme.

annonse

Les også: La den «rasistiske» benken stå

Nå svarer rektor Svein Stølen ved UiO at det kan bli aktuelt å endre innholdet i teksten på benken, men ikke å fjerne den.

— Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten, sier Stølen.

annonse

— Vi kan sikkert se på plaketten, for hvis man kommer hit uten å lese den er det kanskje vanskelig å skjønne sammenhengen mellom benken og hagen. Ved å lese den, bør man kunne forstå hvilken kontekst benken står i — og den er tilegnet ham for hans bidrag til vitenskap og botanikk.

– Den står der

Les også: Benk i Botanisk hage kalles rasistisk, bydel vil ha den fjernet

Opphavsmannen

Rektor Svein Stølen sier at benken er utplassert i den systematiske hagen fordi Linné er opphavsmannen bak systematikken for artene.

– I så måte markerer benken en viktig del av vitenskapens historie. Det er vanlig å markere viktige og historiske vitenskapelige gjennombrudd ved symboler, som for eksempel denne benken, sier han i Universitetsavisa og legger til:

annonse

– Vi ser at saken nå vekker oppmerksomhet og debatt. Deler av Linnés tankesett og uttalelser er både problematisk og ubehagelig, og det er viktig å ikke ensidig hedre vitenskapelig innsats, men også være åpen om de problematiske sidene ved personer og arbeider.

Rektoren forteller at disse sidene av Linnés arbeid er godt kjent og diskuteres. Han sier videre at universitetet ikke har vært i kontakt med bydelsutvalget enda, og at de vil avvente med å ta stilling til oppfordringen til de har fått behandlet brevet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon