Kunshan Industripark, en av Kinas påståtte konsentrasjonsleirer i Øst-Turkestan. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina anklages for å rive moskeer og bygge konsentrasjonsleirer.

Samtidig som regimet i Beijing har jevnet tusenvis av moskeer med jorden, er minst 380 konsentrasjonsleirer blitt oppført, hevder den australske tenketanken Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Rundt 8.500 moskeer skal ha blitt revet, mens ytterligere 7.500 er delvis ødelagt, blant annet ved at kuppel og minareter er blitt demontert. Det anslås at det nå er 15.500 intakte moskeer igjen.

annonse

De påståtte menneskerettighetsbruddene har funnet sted i provinsen Øst-Turkestan, et område som kineserne kaller Xinjiang. Øst-Turkestan bebos av uighurene, et av flere tyrkiske folkeslag.

Les også: Storbritannia anklager Kina for tvangssterilisering av muslimer

Beskyldningene kommer etter at ASPI blant annet har benyttet satellittbilder til å kartlegge byggeaktivitet på bakken. Det skriver NTB, som siterer nyhetsbyråene AFP og DPA. Beijing mener på sin side at de har trappet ned aktiviteten i Øst-Turkestan siden nyttår.

annonse

Sosialist-regimet i Beijing omtaler de fengselsaktige bygningene som opplæringsleirer, og sier at formålet er å få bukt med islamsk ekstremisme og terror samt løsrivelse fra Kina.

Tre av fire i Australia har rasistiske fordommer mot egen urbefolkning

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon