Black Trans Lives Matter demonstrasjon i Minneapolis 28. juni. Foto: Brandon Bell/ Getty Images/ AFP
annonse
annonse

En ny meningsmåling viser at støtten til «Black Lives Matter»-protestene har sunket voldsomt i USA siden juni.

Meningsmålingen ble utført av Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research og fant at en majoritet av amerikanerne ikke lenger støtter «Black Lives Matter»-protestene mot politivold mot svarte amerikanere.

Mens 54 prosent av amerikanerne støttet demonstrasjonene juni, har tallet nå sunket til 44 prosent. 39 prosent opplyser at de fortsatt støtter protestene.

annonse

Flere sier også nå at de verken støtter eller ikke støtter demonstrasjonene.

Etniske forskjeller

Meningsmålingen viser at det er store forskjeller mellom etnisiteter med tanke på støtte til BLM-demonstrasjonene, men også at støtten generelt faller på tvers av etnisitetene.

annonse

Den fant at 35 prosent av hvite amerikanere støtter protestene i september, mens 50 prosent ikke gjør det. I juni var tallene henholdsvis 53 prosent og 34 prosent.

Blant latinoer har støtten til BLM-protestene også sunket. Mens 44 prosent støttet dem i juni, er det kun 31 prosent som gjør det nå.

Mens en majoritet – 63 prosent – av svarte amerikanere fortsatt støtter demonstrasjonene, har tallet likevel sunket dramatisk siden juni, hvor 81 prosent gjorde det.

Politivold

Det observeres også store forskjeller mellom forskjellige etnisiteter når det kommer til oppfatningen av systemisk rasisme innad i amerikansk politi.

Mens 84 prosent av svarte amerikanere mener at «politiet oftere bruker dødelig makt mot en svart enn en hvit person,» er tallet bare 42 prosent blant hvite amerikanere og 50 prosent blant latinoer.

annonse

Artikkelen fortsetter

Forfatter mener systematisk politirasisme i USA er en myte – viser til forskning

Rettssystemet

Lignende forskjeller kan observeres med tanke på oppfatningen av systemisk rasisme mot svarte i det amerikanske rettsvesenet.

Mens 74 prosent av svarte amerikanere mener at strafferettssystemet er for mildt når kommer til politivold mot svarte, er kun 47 prosent av hvite amerikanere og 50 prosent av latinoer av samme oppfatning.

Partiaffiliering

Ikke overraskende, er det store forskjeller mellom Demokrater og Republikanere, men støtten til BLM-protestene har likevel sunket blant begge velgergrupper siden juni.

Blant republikanerne sier 75 prosent at de ikke støtter dem, opp fra 56 prosent i juni. Kun 9 støttet dem, ned fra 29 prosent i juni. Flere republikanere – 52 prosent – beskriver nå også demonstrasjonene som for «det meste eller alltid voldelige», mot 36 prosent i juni.

Blant Demokrater støtter fortsatt en majoritet – 70 prosent – demonstrasjonene, og 52 prosent beskriver dem som for «det meste eller alltid fredelige».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon