Det blir ikke mer streik på norske oljeplattformer. Foto: NTB Scanpix
Oseberg feltsenter. Oseberg D. Oljeplattform. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
annonse
annonse

Bare å elektrifisere Equinors anlegg på sokkelen vil koste 50 milliarder kroner, eller 20.000 kroner per husstand.

– Fordi investeringen gir skattefradrag, og sokkelskatten er svært høy, ender mesteparten av regningen hos de samme husstandene i form av redusert skatt fra sokkelen, skriver Hogne Hongset i Aftenposten, og stiller et spørsmål:

– Hva blir så klimaeffekten av dette?

annonse

Hogne Hongset har arbeidet 20 år i oljebransjen, i Aker og daværende Statoil. Han har også vært spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi i ti år. Som pensjonist har han markert seg som vindkraftmotstander.

Han tror at klimaeffekten i beste fall blir null, og ser heller ikke bort fra om utslippene kan øke. Fordi den gassen som brukes til elforsyning på sokkelen, vil nå heller bli solgt til utlandet, og bli brukt der.

Les også: Miljøjubel for Equinors planer om elektrifisering av oljeplattformer

annonse

Årsaken til at sokkelen blir elektrifisert, mener Hogne Hongset er at kraftbransjen har blitt påvirket av en idealistisk, faktavegrende «klima-lobby». Han nevner organisasjoner som ZERO, Natur og ungdom og Norsk Klimastiftelse.

– Og kraftbransjen tjener stort på satsingen. For den krever enorme mengder strøm fra land. Equinor alene skal bruke i størrelsen 10–12 TWh (milliarder kWt) til elektrifisering av egne installasjoner, skriver han, og forteller om konsekvensen:

– Og strøm fra land driver strømprisen opp! Det er nettopp kraftbransjens logiske begrunnelse for elektrifiseringen. Dette er ingen konspirasjonsteori, det er banalt enkel markedslogikk.

Les også: Vindparker er organisert lureri

Han skriver dessuten at ved å ta ut så mye mengder strøm, så vil prisene øke, og da kan kraftbransjen gni seg i hendene hele veien til banken. Dette kan igjen gjøre vindkraftbransjen lønnsom. I dag subsidieres vindmøller.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon