Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). AP Foto/ Olivier Matthys
annonse
annonse

Sosiologiprofessor Grete Brochmann spør om volds- og gjengproblemer i Sverige har åpnet landets debattklima om innvandring?

Grete Brochmann er sosiolog. Hun er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, og har ledet de to Brochmann-utvalgene som kartla langsiktige konsekvenser av innvandring på norsk velferd og økonomi.

– Voldsutviklingen og gjengkriminaliteten i Sverige har blitt et betydelig samfunnsproblem, som i det minste på kort sikt ikke løses med en strengere innvandringspolitikk, skriver Grete Brochmann, og tilføyer:

annonse

– Forholdene viser til alvorlige, strukturelle problemer som ikke er lette å snu. Men politisk erkjennelse og offentlig åpenhet er i det minste et sted å begynne.

Les også: SJOKK i nabolandet: Stefan Löfven innrømmer «for første gang» at Sverige har hatt for høy innvandring

Hun skriver at statsminister Stefan Löfven uttalte at høy innvandringen har skapt spenninger og problemer.

annonse

– Det er flere ting som er interessant ved Löfvens utsagn. Det som nå presenteres som en selvfølgelighet, har i mange år vært umulig å si. Koplingen mellom omfattende innvandring og sviktende integrasjon har følgelig beveget seg fra tabu til common sense fra statsministerhold nærmest over natta, skriver hun, og legger til:

– Det er ikke lenge siden Löfven alltid nektet når sviktende integrasjon og kriminalitet ble satt i sammenheng med høy innvandring.

Les også: Löfven om gjengkriminalitet: – En gift i samfunnet

Grunnen til det, tror sosiologiprofessoren, er at sosialdemokratene i Sverige har fått det så vanskelig med slike innrømmelser.  Det mener hun henger sammen med den politiske tyngdekraften. Det ble en kraftfull innvandringsliberalisme med en kulturpluralistisk offentlighetselite.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon