Aksjonister fra klimabevegelsen Extinction Rebellion blokkerte Fredriks gate i Oslo sentrum i protest mot regjeringens oljepolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse
annonse

– Jeg heter Arild. Jeg er 43 år og jobber med programvareutvikling og maskinlæring. Jeg satt jeg 10 timer på glattcelle – for å ha sperret trafikken i Karl Johans gate.

– Når mennesker dør på grunn av norsk olje, da har demokratiet sviktet. Når de unge og de som enda ikke er født arver en utarmet jord, da har demokratiet sviktet også dem, skriver Arild Nøkland i Dagsavisen, der han hevder at han gjør det for å redde verden.

– Målet var selvsagt ikke å forstyrre vanlige folk. Målet var å få myndighetene til å handle i klimapolitikken. Vi i Extinction Rebellion benytter sivil ulydighet for å sette klimakrisen og det økologiske sammenbruddet øverst på dagsorden, der det hører hjemme.

annonse

Les også: Extinction Rebellion aksjonister pågrepet etter ulovlig aksjon i Oslo

Han anser ikke seg selv som en pøbel eller ekstremist, men en vanlig person som er skremt av myndighetenes mangel på handling.

– Jeg var med på Extinction Rebellion sin aksjon, der flere gater ble blokkert med bannere og aktivister som hadde låst seg sammen til hverandre. Forbipasserende kunne se bannere med budskapet: «Oljealderen er over, grønn omstart nå!» og «For deg og fremtidige generasjoner», skriver han, og legger til:

annonse

– Jeg håper aksjonen kan få politikere, media og folk flest til å prate om konsekvensene av norsk oljepolitikk. Norsk olje er verken ren eller bra for klimaet. Norsk olje dreper og sender mennesker på flukt. Norsk olje rammer de som har bidratt minst til problemene.

Les også: Jon Georg Dale: Extinction Rebellion ønsker å gjøre oss fattige

Han tror at med dagens politikk så vil jorden bli 3 til 4 grader varmere om 80 år. Han tror også at naturens økosystemer er i ferd med å bryte sammen, og at dette skjer fordi norske myndigheter ikke vil gi slipp på målet om evig vekst.

– Klimaendringene eskalerer, men myndighetene vil ikke kutte i norsk oljeproduksjon, sier han, og formulerer følgende spørsmål:

– Når naturen dør, da dør vi med den. Hva sitter vi igjen med da? Ønsker vi en fremtid der vi er fattige på alt annet enn penger?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon