Oslo 20200930. Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kultur- og likestillingsminister Abid Raja på pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg (H) mener at norske kommuner nå har bedre kontroll på testing og smittesporing, så regjeringer velger å lette på flere nasjonale coronarestriksjoner.

På en pressekonferanse onsdag opplyste hun at de nasjonale lettelsene gjelder fra 12. oktober såfremt smittesituasjonen ikke forverres, ifølge NTB.

Blant tiltakene som nå lettes på, er den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt. Videre skal breddeidretten gjenåpnes forsiktig, og det blir noen unntak i forskriften om enmeterskrav i noen arrangementer.

annonse

Regjeringen åpner også for at inntil 600 personer kan være til stede samtidig på utendørsarrangementer, fordelt på grupper på inntil 200 personer. Det blir også nok med ett ledig sete mellom publikummere på samme seterad.

Ny fase i regjeringens strategi

– Erfaringene våre fra i høst har vist at vi kan beholde kontrollen og slå ned smitteutbrudd lokalt. Derfor mener vi nå at vi kan gå ett steg videre i å endre noen av de nasjonale smitteverntiltakene. Forutsetningen er at kommunene setter i verk strenge tiltak for å få kontroll på smitten, sa Solberg på en pressekonferanse om coronaviruset.

Statsministeren mener at smittesituasjonen i Norge fortsatt er sårbar, med flere lokale smitteutbrudd. I Bergen og Indre Østfold kommune har de fått kontroll på sine utbrudd, og nå tar Oslo, Arendal og Øygarden grep for å få kontroll.

annonse

Kommunene får frem til 12. oktober til å forberede seg på lettelsene og til å vurdere situasjonen lokalt. I kommuner med økt smitte og lokale utbrudd må kommunen selv vurdere om det er behov for lokal skjenkestopp og om gjenåpningen av breddeidretten bør utsettes.

– Dette er ikke et frislipp, men en ny fase i vår strategi for å beholde kontrollen, understreket statsministeren.

Lokket med lokale lettelser

– Til dere som bor i områder med økt smitte, og som fortsatt må vente på de lettelsene vi skal gjøre mot slutten av neste uke, jeg håper at dette vil være en ekstra motivasjon til å slutte opp om smitteverntiltakene som lokale myndigheter har iverksatt, sa Solberg.

Hun ba tiltakstrøtte nordmenn i områder med smitteøkning om å følge smittevernrådene.

– Sånn at vi får ned smitten og dermed kan lette på tiltakene, også der dere bor, sa hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon