Svenske kjøttboller på IKEA. Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Har IKEA-kunder dårligere smakssans?

Hos IKEA Åsane utenfor Bergen skal IKEAs legendariske «köttbullar» ikke lenger serveres med kjøtt i. Det skriver  Bergens Tidende.

Navnet kjøttboller beholdes imidlertid, forteller restaurantsjefen ved IKEA Åsane, som forklarer at kundene ikke klarer å smake forskjell på ekte kjøttboller og bollene som har plantebasert innhold, nemlig erter, potet, eple og løk.

annonse

– Syv av ti merker ikke forskjell på bollene, beretter restaurantsjefen, og viser til blindprøver som de har foretatt blant møbelhandlende kunder. IKEA utdyper ikke om de dermed mener at IKEA-kunder har dårligere smakssans enn for eksempel Bolia-kunder.

Les også: EU-komité vil forby «kjøttnavn» på vegetarprodukter

Hver dag selger IKEA-restauranten rundt 416 tallerkener med de svenske delikatessene. På verdensbasis setter folk til livs en milliard kjøttboller i året etter å ha handlet sengetøy, kjøkkeninnredning og andre ting til hjemmet.

annonse

Det offisielle navnet på de kjøttløse bollene er «plantebaserte boller for kjøttelskere». Klimaavtrykket er fire prosent av det som kjøttboller med kjøtt i etterlater seg, hevder IKEA, som ikke nevner om innkjøps- og utsalgsprisene også blir lavere.

Les også: Svenske Elsa (93) holdte på å dø av underernæring under kommunens omsorg

Avgjørelsen er imidlertid ikke tatt i byen mellom De syv fjell. Overgangen fra kjøtt- til planteboller er bestemt på høyeste hold i IKEA-systemet, og er del av kjedens «globale og grønnere strategi», ifølge varehussjefen ved IKEA Åsane.

– Innen 2030 skal kjøttbollene fases ut, forteller varehussjef Hitland, som understreker at de kan forsvinne lenge før fristen.

Sultne møbelkunder som ikke vil ha plantefôr, kan kjøpe kylling- og lakseboller i butikken i etasjen under, beroliger hun.

Trump overrasket egne støttespillere med hundrevis av pizza: – Du vet de er fra Trump fordi det er kjøtt på dem!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon