- Resett - https://resett.no -

Reagerer på kjøttbolle-nekt: – Jeg vil aldri igjen handle på IKEA

IKEAs snik-kjøttbollefisering av vegetarkost får flere Resett-lesere til å heve øyenbrynene.

Tirsdag skrev [1] Resett at IKEA Åsane utenfor Bergen vil fjerne kjøttboller fra menyen – og inn kommer kjøttbolle-imitasjoner av erteproteiner, havre, poteter, løk og eple.

Men selv om det animalske innholdet blir tilnærmet null, nekter IKEA å gi slipp på ordet kjøtt. Det nye produktet kalles nemlig [2] «plantebaserte boller for kjøttelskere», noe som mange vil oppfatte som en videreføring av navnet kjøttboller.

annonse

IKEAs snik-kjøttbollefisering av vegetarkost får flere Resett-lesere til å heve øyenbrynene. Leseren Alf mener det er å holde kundene for narr, mens Arild står fast ved at bollene kun må kalles vegetarboller, da det ellers kan bli misfornøyde kunder.

– Er det lovlig å selge det som “kjøtt”boller om det ikke er kjøtt i. Er ikke det villedende? undrer Mette seg. Hun får støtte fra «Tradisjonal Nordmann»:

annonse

– Dette må jo være ulovlig mener jeg. Navnet kjøttboller forteller kjøper det er kjøtt de kjøper og spiser. Vedder på dette blir advokat mat om ikke så lenge.

IKEA: – Samme smak

Både i kommentarfeltet hos Resett og på Resetts Facebook-side [6] er tilbakemeldingene stort sett negative. Flere lesere reagerer på at IKEA som privat bedrift skal diktere hva kundene spiser, og mener valgfrihet er bedre enn tvang.

– En overraskende dårlig ide hvor man tvinger kunder til å bøye seg under en grønn profil. Tror de ville tjene best på å la kunden få velge selv, tror Thomas.

Les også: Oslo MDG vil forby reklame for biler og flyreiser [7]

– Når politikken og hysteriet også infiserer våre private sfærer er det slutt: Først boikottet IKEA det eneste demokratiet i Midtøsten og nå støtter de klimabaronenes misbruk av asbergersyke Greta Tunberg, skriver en oppildnet kvinne.

– Planteboller er som kjøttboller, bare uten kjøttet. De har utseendet, smaken og den saftige konsistensen til kjøttbollene. Det betyr at de er det perfekte valget for alle som ønsker å kutte ned på kjøttforbruket, men uten å miste noe av opplevelsen, heter det i IKEAs egen omtale [11].

annonse

Det er imidlertid ikke nok til å overbevise svorne kjøttbolle-tilhengere. Leseren Haakon skriver at IKEA for hans del kan beholde plantebollene sine. «Fysj,» legger han til.

Mer miljøvennlig?

Noen lesere tar imidlertid IKEAs nye planteboller i forsvar. Den svenske møbel-giganten påstår nemlig at klimaavtrykket fra kjøttboller uten kjøtt bare er fire prosent av det som ekte kjøttboller etterlater seg.

– Litt forskjell er det, men de nye bollene er faktisk ganske så ålreite. De har gjort en bra jobb med teksturen og utseende også. Ikke helt like kjøttbollene i smak, men de smaker godt, lyder anbefalingen fra «Retrospel».

Les også: Vegetarianere har dårligere helse og lavere livskvalitet [12]

– Ja, hvis man klarer å lage kjøttboller som er mer ressursvennlige enn vanlige kjøttboller så er jo dette bare bra, istemmer «Rød».

Derimot påstår flere at IKEA er en miljøversting som driver symbolpolitikk ved å bannlyse kjøttboller. De burde heller kutte i plast- og pappforbruket sitt samt gjøre IKEA-varehusene mer klimavennlige, menes det.

– Varehusene er en studie i bruk-og-kast. Finnes vel knapt et produkt der som ikke er av, eller pakket inn i, plast? Ser du nøye etter oppdager du at de tilbyr flere plastikkpotteplanter enn levende, ekte potteplanter. Skal de først fjerne det slemme kjøttet, kan de vel i samme slengen fjerne bergene med usunne sukkerprodukter som de falbyr i kassaområdet, mener Olav.

– Hykleri de lux! IKEA er manifestasjonen på globalt overforbruk. Bruk og kast møbler. Skal IKEA redde klima må de avvikle seg selv. De har i tillegg et j… overforbruk av papp og plast. Sett sammen en kommode, og tilbake ligger et berg med søppel, illustrerer «Kalif Ornia», en av Resetts faste lesere.

Vinterfest og cancel culture

annonse

I 2019 hisset de på seg adventsstemte nordmenn da IKEA døpte julen om til vinterfest, og i år begav IKEA seg også ut på cancel culturens bredder da de avsluttet [14] samarbeidet med Hans Geelmuyden etter hans uttalelser om kebabnorsk.

Med dette friskt i minne undrer flere Resett-lesere seg om hva som blir det neste fra et stadig mer woke IKEA.

– Når kommer neste trekk fra IKEA der all mat skal være halal, spør Øyvind.

Les også: Ikea avviser at de avlyser julehandelen [15]

– IKEA har blitt så politisk korrekte at jeg aldri igjen vil kjøpe noe av dem, erklærer en mann. Og han er ikke den eneste som er lei av at handel, herunder lørdagsturen med familien, politiseres.

– Før kunne det være litt hyggelig å ta en tur til IKEA, ta en matbit å se seg litt rundt, nå har de blitt så woke at jeg holder meg langt unna, sier «GP».

Får FrP-støtte

Enkelte går så langt som å varsle full boikott. En leser skriver at IKEA nå havner på boikott-listen hans, for øvrig sammen med frossenmat-merket Findus.

– Folk kan være så grønn de vil, Så lenge det ikke går utover meg, fastslår Anne, som imidlertid vil fortsette å handle i IKEAs blå og gule varehus.

Resett-leserne får støtte fra Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet, som var statsråd i Landbruks- og matdepartementet fra 2018 til 2019.

– Alt for mange selskap skal være så politisk korrekte i dag. Blant de verste på politisk korrekthet er Ikea som gjør mange brå beslutninger og lar det gå utover kundene sine. Denne gangen gjelder det kjøttbollene deres, sier Bård Hoksrud til Dagbladet [18].

– Det gjør litt vondt for en tidligere landbruks- og matminister at man tar slike valg mot vanlige folks vilje, beklager Hoksrud seg, og beskriver kjøttkakene – som serveres med poteter, fløtesaus og rørte tyttebær – som et av høydepunktene ved å dra på IKEA.

IKEA: Kundene våre vet ikke hvordan kjøtt smaker [1]

Tegn abonnement [19] eller støtt oss på andre måter [20] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474