Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Silje Skjelsvik (26) er utdannet klimaforsker, men synes det er vanskelig å få jobb. Hun hevder at regjeringen satser på gårsdagens arbeidsplasser.

Hun er nettopp blitt ferdig med en master i meteorologi og oseanografi ved Universitetet i Bergen. Hun får imidlertid ikke jobb. Hun og medstudentene møter veggen i arbeidsmarkedet.

Les også: Vindmøller: – Norge ødelegges bit for bit

annonse

– Jeg føler regjeringen tenker mer på det trygge og gamle, sier Skjelsvik til Dagens Næringsliv.

Hun har likevel troen på det såkalte grønne skiftet:

– Det er som vi ligger litt foran markedet. Min tanke er at om drømmejobben ikke eksisterer, er det bare å bygge den.

annonse

Hun har også vært med på å starte klima- og energistiftelsen «Om i morgen». De skal være bindeledd mellom klimaproblemer og klimaløsninger for bedrifter og det offentlige. Dessuten har hun blitt engasjert av Net Zero, som er en bedrift som hjelper selskaper og det offentlige med å nå klimamålene.

Les også: Kaski: Olje er ulønnsomt

Skjelsvik planlegger å etablere et omskoleringsprogram, med egen linje for oljearbeidere som hun mener bør omskolere seg i grønn retning. Kunnskapen deres er så stor, mener hun.

– Hvordan bruke kompetansen deres inn mot for eksempel havvind? I stedet for å se negativt på det, bør vi tenke på hvordan vi kan vi løfte disse menneskene til å være med å redde verden.

Videre påstår Skjelsvik at akademikere har gjemt seg for lenge inne på kontorene sine, og latt klimadebatten gå sin vante gang. Hun tror det er i frykt for å miste sin faglige integritet. Men 26-åringen ser en åpning nå. Det er flere som tør å si ifra om den såkalte klimakrisen, tror hun.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon