Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Demokratene i Norge mener det er urettferdig å hjelpe noen få migranter, mens flyktninger i nærområdene må klare seg selv.

«I debatten om menneskene som befinner seg i Moria-leiren på den greske øya Lesvos omtales alle som befinner seg i leiren som «flyktninger». I den norske debatten om flyktningpolitikk skjelnes det ikke mellom flyktninger og ulovlige innvandrere. Men i virkeligheten er det stor forskjell på ekte flyktninger og ulovlige innvandrere.»

Dette skriver Demokratene på sine hjemmesider, hvor de også annonserer at de utlover 1.000 kroner i dusør til den første som kan identifisere en ekte flyktning i Moria-leiren. De har basert seg på definisjonen til jusprofessor Peter Ørebech. 

annonse

– Personer som må flykte fra krig i sitt hjemland, regnes etter flyktningretten som trygge når de er kommet ut av landet. Skal de flyttes videre til et tredjeland, må det skje etter reglene for kvoteflyktninger, sier Ørebech.

Les også: NUPI-Forsker: – Løft blikket, Moria er et sandkorn i verdens flyktningproblem

Flyktningkonvensjonen

annonse

Flyktningkonvensjonen og asylinstituttet er i utgangspunktet beregnet på folk som er forfulgt i sitt hjemland. Dette kan inkludere opposisjonspolitikere, redaktører, journalister, forskere og folk som er brysomme for makthavere. Å oppleve krig gir ikke automatisk rett til beskyttelse.

Det er dessuten verdt å merke seg følgende opplysninger, som forklart på FNs hjemmesider:

Flyktningkonvensjonen forplikter ikke stater til å ta imot flyktninger, men hjelper dem å definere hvem som skal regnes som en flyktning. Derfor er det opp til hver enkelt stat å vurdere om en asylsøker går inn under definisjonen i flyktningkonvensjonen, og dermed har krav på beskyttelse. I dag tolker ulike stater regelverket i konvensjonen på forskjellige måter.

De eneste som kan kalles flyktninger og som har ankommet Norge, er kvoteflyktninger via FN-systemet. De er vurdert som flyktninger av FNs høykommisær for flyktninger (UNHRC).

Bør ikke anses som flyktninger

Alle i Moria-leiren har ankommet fra et trygt land, og bør derfor ikke ses på som flyktninger, er det mange som mener. De som reiser fra et trygt land til et annet er i stedet økonomiske migranter. Demokratene hevder derfor følgende:

annonse

«Det er ikke rettferdig å hjelpe enkeltindivider som forsøker å ta seg ulovlig inn i Europa på bekostning av de mange som fortsatt befinner seg i Syria, og som da vil få mindre hjelp fordi store ressurser brukes på de ulovlige innvandrerne. For å finne ut om det faktisk befinner seg mennesker i Moria-leiren som er flyktninger i henhold til FNs Flyktningkonvensjon, utlover med dette Demokratene Viken 1000 kroner til den første (og bare den første) som finner frem til en person i Moria-leiren som oppfyller kravene i FNs Flyktningkonvensjon, og som har befunnet seg i leiren i mer enn seks måneder.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon