- Resett - https://resett.no -

IEA tror oljeforbruket når toppen innen ti år, solenergi vil bli «den nye kongen»

Det internasjonale energibyrået (IEA) tror oljeetterspørselen vil slutte å vokse i løpet av et tiår.

Pandemien og verdens klimautslipp står i fokus i årets store rapport [1] fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Oljeetterspørselen ventes å være åtte prosent lavere i 2020 enn i 2019. Kullforbruket går ned 7 prosent. Investeringer i energisektoren ventes å falle med 18 prosent i år, ifølge standardscenarioet fra IEA.

annonse

Den globale energietterspørselen ventes å synke med total 5 prosent i 2020, mens de energirelaterte CO2-utslippene antas å falle 7 prosent.

– Det har vært et turbulent år for verdens energisystem. Covid-19-krisen har forårsaket større forstyrrelser enn noen annen hendelse i nyere historie, skriver IEA i en pressemelding.

Det er uvisst hva som skjer med etterspørselen de neste årene og hvor fort, om noensinne, reiser og transport kommer opp på nivåene før coronapandemien.

annonse

En rekke land – og selskaper – har satt ambisiøse mål om nullutslipp innen 2050. For første gang inkluderer IEA en detaljert modell på hva som er nødvendig å gjøre de neste ti årene for å få nullutslipp om 30 år, skriver DN [2].

– Jeg mener solenergi vil bli den nye kongen i det globale elektrisitetsmarked, sier Fatih Birol, sjef i Det internasjonale energibyrået IEA, i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474