Jon Michelet (1944-2018) var forfatter, Klassekampen-redaktør og mange år et ledende medlem av AKP (m-l) og senere Rød Valgallianse (RV). Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Tar et oppgjør med AKP (m-l)-ideologien som preget oppveksten. 

I sin nye bok forteller Tanja Michelet om oppveksten med forfatteren og AKP (m-l)-veteranen Jon Michelet (1944-2018)  som pappa. Hun beskriver boken «Min egen vei – fra Mao til Gud» som et oppgjør med en streng og autoritær oppdragelse i den norske marxist-leninistiske bevegelsen.

– Det er også en frigjøring fra den strengheten jeg opplevde både i AKP-miljøet og hos foreldrene mine, sier hun til Kvinner og Klær (KK).

annonse

Hun beskriver oppveksten slik i sin nye bok.

«Det er min tragedie at jeg ble født inn i dette revolusjonskaos hvor jeg ikke fikk puste. Et barn som gikk på tå hev. Det var slik jeg følte det, det var min sannhet. (…) De var radikaliserte, de var rettroende, og de var høye på seg selv. De skulle redde verden i en kollektivistisk ånd, der var ikke mye rom for koseprat og overdreven fjasing med småbarn.»

Indoktringering

annonse

KK beskriver hvordan Michelet i boka ble sendt på barnemøter i Røde Pionér, AKPs barnegruppe. Der snekret de plakater, som de skrev Ned med Nixon og Mao er best på.

«Det sier noe om indoktrineringen, at da Mao døde i 1976, Kinas leder og marxist-leninistenes Gud, lå åtte år gamle Tania alene på jenterommet i Tromsø og strigråt.»

I dag har datteren blitt personlig kristen. Hun tar et oppgjør med hvordan ml-bevegelsen behandlet kristne og troende.

– Lederskikkelser AKP så opp til var sterkt religionsfiendtlige. Lenin brant kirker i fleng og drepte geistlige. Marx sa at religion er som opium for folket, sier hun.

Forfatteren Jon Michelet er død

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon