Terje Rød-Larsens er leder av stiftelsen IPI, som fikk støtte av Jeffrey Epstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Terje Rød-Larsens er leder av stiftelsen IPI, som fikk støtte av Jeffrey Epstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er et gjeldsbrev DN har fått tak i som viser dette.

I snart et år har den norske toppdiplomaten Terje Rød-Larsen skydd pressen og alle spørsmål om sine koblinger til avdøde og overgrepsdømte Jeffrey Epstein.

Det har vært kjent at Rød-Larsen var minst 20 ganger i Epsteins storslåtte hjem på Manhattan, også etter at Epstein ble dømt i 2008. Epstein ga også mange millioner til tankesmien International Peace Institute (IPI) som Rød-Larsen stiftet og ledet.

annonse

Også Kjell Magne Bondevik og hans Oslosenter er involvert og har fått penger fra IPI i prosjekter som ser ut til å være tilknyttet Jeffrey Epstein.

I gjeldsbrevet DN har fått tak i står det atTerje Rød-Larsen forplikter seg til å betale Jeffrey Epstein 130.000 dollar (tilsvarende 800.000 kroner i 2013). Brevet et signert i juli 2013 og Rød-Larsen skal betale innen utgangen av året. Det står ingenting om hva han skylder pengene for.

DN har nøstet videre og funnet at Rød-Larsens tankesmie IPI to år etter gjeldsbrevet ville betale en tilsvarende sum til Epstein. IPI har fått 130 millioner av kroner fra UD opp gjennom årene.

annonse

«1. oktober 2015 sendte en av IPIs direktører, David Witt, en epost til Camilla Reksten-Monsen, en av Rød-Larsens nære medarbeidere i tankesmien. Henvendelsen gjaldt en overføring på 100.000 dollar. Witt hadde fått beskjed fra en annen ansatt at «Terje har autorisert» betalingen,» skriver DN.

IPI benekter til DN at de har betalt 100.000 dollar til Epstein, men fra tidligere år har revisorene etterlyst dokumentasjon på en slik betaling. Også en annen melding fra Rød-Larsen viser et ønske om å sende penger til Epstein.

Og det fremkommer at IPI betalte 100.000 dollar til Epstein for et prosjekt relatert til angivelig rådgivning til Mongolia.

Også Kjell-Magne Bondevik var inviolvert i Mongolia-prosjektet. Etter først å ha benektet det, innrømmer han nå at Oslosenteret mottok pengene, også den summen er på 100.000 dollar.

– Som demokratiassistansesenter har Oslosenteret kompetanse på dette, skriver han til DN.

Også to andre statsministre var involvert i «arbeidet» som besto ifølge Bondevik besto av telefonkonferanser og «ved bilaterale samtaler mellom daværende president i Mongolia og oss medlemmer».

annonse

Les også: Bondeviks «fredssenter» sliter med økonomien og må tenke kreativt

Blant de andre medlemmene av «Mongolia Advisory Board» var Australias tidligere statsminister Kevin Rudd, Israels tidligere statsminister Ehud Barak og Larry Summers, som var finansminister for Bill Clinton.

Rudd frasa seg angivelig sin del av betalingen, og Rød-Larsen skal da ha foreslått i en sms at «vi burde sende det til Jeff», skriver DN.

Rød-Larsen la også til: «Jeg er sikker på at vi kommer til å få det tilbake mange ganger!».

Det er ikke kjent om Rød-Larsens forsøk på å få tankesmien han leder, IPI, til å betale Epstein 100.000 dollar har sammenheng med det private gjeldsbrevet.

Terje Rød-Larsen er gift med Mona Juul, som er norsk ambassadør til FN-delegasjonen i New York.

Jeffrey Epstein tok selvmord på cella si i et fengsel i New York i august 2019.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon