Statsminister Erna Solberg. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ernas dugnad har fått sine ofre, da dugnaden ble innført ble 270.000 arbeidsledige. Tiltakene har rammet skjevt. Av landets 2,4 millioner husstander sliter 430.000 fortsatt økonomisk.

Det er de uten jobb, de som er permittert eller har mistet inntekt som selvstendig næringsdrivende. Det er de som har usikrede arbeidskontrakter og folk som mangler kvalifikasjoner til å bytte bransje, skriver NRK.

Les også: Forsker er bekymret for økonomisk krise: – En god del sover dårlig om natta

annonse

De som sliter er de som ikke hadde noe ekstra, rundt 360.000 husholdninger hadde ingen sparepenger da dugnaden startet, og 200.000 husholdninger har nå til dels store økonomiske problemer. De sliter med å betale regninger, og må bruke kredittkort, overtrekke kontoen eller låne penger.

Bunken med ubetalte regninger vokser, kredittkortfakturene blir større – og veien til inkassokarusellen og dyre forbrukslån er kort. Da er det vanskelig å kommer seg opp igjen.

Les også: Solberg med pekefinger til nordmenn: Vi må gjenfinne dugnadsånden

annonse

Sifo-forsker Christian Poppe sier til NRK at det er i ferd med å danne seg en underklasse i Norge, med økt fattigdom. Vi har fått et A-lag med de som fortsatt er i jobb, og et B-lag som nå er uten jobb, og kanskje aldri kommer tilbake igjen i jobb.

I dag får A-laget enda bedre økonomi med rekordlave renter, til å kjøpe seg større boliger, hytter og biler. Mens B-laget sitter igjen med kredittkortgjeld, inkasso og dyre forbrukslån.

Les også: Offentlig sektor deltar ikke i Ernas dugnad – der blir det ingen nedskjæringer

Fremtiden til B-laget ser mørk ut, det er ikke sikkert at kan komme inn i jobb igjen, skal de omskolere seg, eller skal de vente og se. Regjeringen økte dagpengesatsene til 80 prosent av tidligere lønn, men det er bare ut året. Da går den ned til 62 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon