Politidirektør, Benedicte Bjørnland, under en pressekonferanse i forbindelse med en evalueringsrapport etter hendelsen i Al-Noor moskeen 10. august 2019. Foto: Geir Olsen / NTB
annonse
annonse

Politioverbetjent Tania Randby Garthus forteller i en kronikk om flere opplevelser med sextrakassering i politiet. – Hun er sterk, sier politidirektøren, ifølge NTB.

Politimiljøet i Norge har vært rystet av påstander om sextrakassering denne uken i forbindelse med et pågående forskningsprosjekt.

I kjølvannet av dette har politioverbetjent Garthus skrevet en kronikk i Politiforum om sine opplevelser fra 90- og 2000-tallet.

annonse

Hun beskriver en kultur «der tvangskyssing og «merrabitt» med gigantblåmerke på låret som resultat, bare var en del av pakka. Såpass må man tåle, å være politi er ikke for pingler».

Ble spurt om sex

Garthus beskriver en episode der en mannlig politibetjent henvendte seg til henne da hun som ung aspirant skulle overnatte på politistasjonen.

– Som fersk aspirant på 90-tallet skulle jeg overnatte på stasjonen mellom to vaktsett. En kollega sto bredbeint i døra og sa at han kom til å komme innom i løpet av natta så jeg kunne få meg litt sex. Bare en spøk selvfølgelig, men følte jeg meg helt trygg der jeg lå på en madrass og prøvde å sove? skriver hun i kronikken.

annonse

VG har vært i kontakt med en nåværende leder i det aktuelle politidistriktet.

– Jeg har vært i politiet lenge og har sett deler av ukulturer men ikke noe i nærheten av dette her. Dette er noe av det verste jeg har hørt, sier han.

– Sterk politikvinne

Garthus får skryt av politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Det er en trist historie, men det har vært en sterk politikvinne som har stått gjennom dette, sier Bjørnland til NRK.

Politidirektøren understreker at politiet har tatt grep etter avsløringene som har kommet fram denne uka.

– Derfor iverksetter vi nå en medarbeiderundersøkelse som eksplisitt tar for seg seksuell trakassering og som kommer til å være detaljert i sine spørsmål, sier Bjørnland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon